I-Size

Vad är I-Size?i-Size_logo_124

I-size är en ny standard för bilbarnstolar som kommer att finnas parallellt med nuvarande standard ECE R44 under de närmaste åren. De viktigaste förändringarna är att i-size gör bakåtvänd åkande obligatoriskt för barn upp till 15 månaders ålder ( Mer info om detta bara kommer gälla i-size stolarna eller alla stolar kommer). Tester i sidokollision kommer att införas. I-size gör det lättare för föräldrar att installera bilbarnstolen rätt. Man vill minimera risken för felmontering. I i-size stolarna kommer kilo gränsen att försvinna och in kommer centilong (cm). Nu är gränsen för isofix 18 kg. Med i-size gäller längden 60-105 cm. Det kommer finnas en specifik plats där stödbenet ska stå i bilen. Sitter stödbenet fel kommer bilen varna med ljud och man kommer ej kunna montera stolen. Stolens systemvikt kommer vara 33 kg. Vilket innebär att om stolen väger 10 kg så får barnet väga 23 kg. Detta omvandlas sedan till centilong.

Lättare montering

I-size stolen säljs med tillhörande fordonslista för att enkelt kunna se om den passar just i din bil. En i-size stol är utrustad med 2 ”armar” och stödben, inga underförankringsband. De kommer även finnas med top-tether (framåtvända stolar).

15-months_product_infoSidokollisions tester

Bilbarnstolar med i-size behöver ISOFIX och bakåtvänt åkande upp till 15 månaders ålder är ett krav. Alla i-size kommer vara testade i sidokollisioner, vilket motsvarar ca 25 % av alla olyckor.

Varför ändras det?

Barnsäkerheten har utvecklats men fortfarande dör eller skadas många barn i trafiken. En viktig orsak till detta är att bilbarnstolar inte används korrekt eller att föräldrar använder en bilbarnstol som inte passar till deras barn. I-size gör det lättare för föräldrar att välja rätt bilbarnstol till sitt barn.

När kan man köpa I-Size?

Under Juni 2013 kommer tillverkare kunna godkänna bilbarnstolar med i-size. I-size bilar finns från årskiftet 2013-2014. Nuvarande förordning, ECE R44 kommer att gälla parallellt till cirka 2018.

??????????????????????????????????????????????????????????????

Idag finns det flertalet I-Size stolar på den svenska marknaden. Unikt är att det enbart finns ett I-Size godkänt babyskydd, Maxi Cosi Pebble Plus.

 

Tillägg 2014-03-25

Många frågor rullar in gällande I-Size. Och jag ska försöka reda ut de vanligaste.

Kommer bälteskudden att försvinna helt i och med sidokollisions testen?

Idag vet vi inte huruvida bälteskuddarna kommer försvinna eller ej. Troligtvis blir det snarare så att man lägger in en ny riktlinje, om att man inte får använda kuddar innan ca 6 års ålder. De ligger lite i en gråzon och jag uppdaterar så fort jag vet mer om detta!

Hur gör man med de bilar som ej har ISOFIX/I-SIZE fästen?

Här kan vi vara lugna. Vi kommer inte bli tvungna att köpa en ny bil. I fas tre kommer man att typgodkänna bältesmonterade stolar. Men man har valt att börja med ISOFIX monterade stolar för att minimera felmonteringarna.

Vad händer med de bältesmonterade stolarna som finns idag?

Fast tre beräknas vara klar runt 2015-2016. När det väl är genomfört kommer det bli en utfasningsperiod på de ECE R44 märkta stolarna på ca 3 år. Detta betyder att de stolar som idag säljs kommer att fortsätta säljas ungefär tills år 2020. Skulle du år 2020 köpa en bältesmonterad stol så får du använda denna stol tills deras bäst före datum är nått. I fas tre kommer man ta fram bakåtvända stolar som monteras med bälte.

Har ni några frågor gällande I-SIZE så maila mig gärna på Malin@bilbarnztolar. se. Jag besvarar ditt mail så fort jag kan!

10 kommentarer till I-Size

 1. Pingback: Event med Besafe | Bilbarnztolar.se

 2. Pingback: Den första I-Size stolen lanseras! | Bilbarnztolar.se

 3. Maxi-Cosi skriver:

  Maxi-Cosi kom med världens första i-Size godkända bilstol redan december 2013. I Sverige heter stolen Pearl XP med basen FamilyFix XP.

  I slutet av 2014 kommer även Maxi-Cosi med världens första babyskydd som har klarat i-Size kraven. Pebble Plus heter det.

  De båda stolarna har samma bas - en bas till två stolar.

 4. Pingback: Världens första I-Size babyskydd | Bilbarnztolar.se

 5. Pingback: Concord Reverso | Bilbarnztolar.se

 6. Pingback: Pearl XP är Plusgodkänd | Bilbarnztolar.se

 7. Pingback: Maxi Cosi Mobi XP | Bilbarnztolar.se

 8. Pingback: Maxi Cosi Pearl XP | Bilbarnztolar.se

 9. Pingback: Maxi Cosi Rodifix | Bilbarnztolar.se

 10. Pingback: Maxi Cosi Pebble Plus | Bilbarnztolar.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *