Bilbarnstolar

Stol nr 2 och i vissa fall även stol nr 1. Här finns det otroligt mycket att skriva och jag ska försöka fatta mig kort.

Den bakåtvända bilbarnstolen är den stol man oftast använder näst längst. Från det att barnet kan sitta själv tills dess att barnet vuxit ur den. Här finns det en hel uppsjö av olika modeller och storlekar. Med stödben eller utan stödben. Med nackstöd eller inte. Som sagt. Det finns mängder med bakåtvända stolar och olika modeller så jag ska sammanfatta så kort det går.

ISOFIX 

Det man ska tänka på när man köper en bakåtvänd stol med isofix det är att de endast är godkänd upp till 18 kg. Helt klart en nackdel då en 4 åring oftast väger det eller mer. Så när man köper en stol med isofix ska man ha med i beräkningarna att barnet oftast kommer behöva byta stol innan den har vuxit ur den på längden. Dessutom är dessa stolar oftast dyrare i inköp. Det finns bara en stol i sverige (kanske i världen) som är utrustad med isofix och som är godkänd upp till 25 kg. Detta är Axkid Kidzofix. Dock får du endast använda isofix armarna upp till 18 kg. Däremot är denna stol även godkänd för montering med bältet. Du får därför 2 stolar i 1. Med i beräkningarna när man tittar på isofix stolarna är att de ofast tar mer plats i bilen och det kan bli ont om benplats för barnen. Stolarna ska alltid monteras med underförankringsband och med stödben om detta finns. På bilden ser ni BeSafe iZi Kid X3 ISOfix. En av de populäraste stolarna med isofix.

Med eller utan stödben?

Idag är de flesta bilbarnstolar utrustade med stödben. Detta gör monteringen av dem betydligt enklare då man inte är beroende av instrumentpanelen eller sätet framför. Tyvärr är vissa modeller kända för att ha för korta stödben. Detta löser man oftast genom att köpa en kil. Denna kil använder man även om man har svårt att få rätt lutning på stolen. Vid montering av stol med stödben ska man tänka på att ha stolen fri från sätet/instrumentpanelen framför vid moteringen. Detta då vikten ska ligga på stödbenet. På bilden ser ni Axkid Kidzofix. Denna stol är utrustad med stödben. Men vid montering i framstätet behöver man ej använda detta om man lutar den mot instrumentpanelen. Till vänster är den monterad med stödbenet uppfällt och till höger med stödbenet i golvet. En stol med stödben ger dig fler alternativ till montering och du kan ha den på de flesta platser i bilen. En stol utan stödben bör du placera i passargerarsätet då instrumentpanelen är betydligt stakrare än ryggen på sätet.

Nackstöd

Många av dagens stolar är utrustade med nackstöd och är djupare i sitsen för att barnet ska sitta stabilare vid en eventuell krock. Stolarna med nackstöd är en absolut favorit hos mig. Jag upplever som många andra att barnets huvud får en stabilare position framförallt när de somnar. Britax Multi-Techs nackstöd är ett av de bättre. På många stolar måste man flytta bältet och nackstödet separat. Men på MT så ändrar du bälteshöjd och nackstödet enkelt med ett enhandsgrepp. Vill man ha det ytterligare mer avancerat så bör ni kika på Axkid Kidzofix och Axkid KidZone. Dessa stolar har ett nackstöd som återställer sig efter varje åktur i bilen. Det räcker att du drar ut bältet så åker det högst upp. För att sedan åka ner till rätt höjd när du spänner bältet med barnet i stolen. En otroligt smart och trevlig stol. Andra stolar som har bra nackstöd är Brio Zento, Akta Graco Belogic, Akta Graco Cosmic Comfort S, BeSafe iZi Kid X3,

Rymligaste stolarna

Det är ju så att en bilbarnstol bör barnet kunna ha tills det är minst 4 år gammat. Och många av dagen stolar är urväxta på längden långt innan vikten eller rätt ålder är nådd. Därför har jag tagit mig tid att kolla runt vilka stolar som har längst användningstid. På första plats kommer Britax Two-Way. Denna stol rymmer både långa och tunga barn. Och det är sällan de hinner växar ur den viktmässigt innan längden. Oftast rymmer den barn upp till 125 cm beroende på hur lång ryggenbarnet har. Dock är detta en väldigt öppen stol och den saknar stöben. Vilket gör att jag tycker den passar bättre som extra stol. Plats nr 2 över stora bilbarnstolar är Axkid Kidzofix och Axkid Kidzone. Det enda som skiljer dessa två är isofix och förankringbanden. Annars är de likadana. Och på plats nr 3 kommer Akta Graco BeLogic och kort därefter Britax Multi-Tech. Något alla stolarna jag nämnt här ovan, utom BeLogic, har gemensamt är att de är så kallade kombistolar. Det vill säga att de är godkända även framåtvända. Mer om detta läser ni i nästa avsnitt. På bilden ser ni en bild från google. Killen som sitter i stolen är 130 cm lång och det är en Britax Two-Way. Som ni ser har han inte öronen vid kanten och har alltså  plats kvar i denna stol att växa.

Kombistolar - Bra eller dåligt?

Så kommer vi till de omtalade kombistolarna. Med en kombistolar menas det att de är godkänd både för bakåtvänt och framåtvänt användande. Något som det råder skiljda åsikter om. Ska man hård dra så ska man låta barnen sitta bakåtvända tills stolen är urväxt. Och är den urväxt bakåt så är den oftast det framåt. Sen är det detta med internbältet. I många av dessa stolar är det okej att använda det även framåt. Problemet du får då är att barnets kropp sitter helt fast och vid en krock är det endast huvudet som kan röra på sig. Detta gör att barnet med största sannolikhet kommer bli allvarligt skadat vid en krock. Du kan även använda vissa stolar utan internbältet och då används bilens 3-punkts bälte. Då får vi nästa problem. Stolarna är väldigt tunga och det finns risk att de bli klämda mellan stol och bälte vid en krock. Rekomendationerna från NTF är att köpa en ren framåtvänd bältesstol den dagen ni funderar på att vända era barn framåt. Många säljare har det som argument när de säljer stolar att man kan ha dem framåt. Detta ska ni alltså inte lyssna på. Det börjar idag bli allt mer sällsynt med dessa kombistolar i Sverige. På bilden ser ni Akta Graco Cosmic Comfort S.

Användningstid

Något som många undrar över är hur länge en bilbarnstol går använda. Och hur länge man bör använda den. De flesta bilbarnstolar är idag godkända upp till 25 kg. Med undantag för de med isofix. Längd mässigt får inte öronen gå över kanten på stolen. Har du en stol med nackstöd kommer axlarna ta emot innan. Men det är tyvärr sällan de används så länge idag. Många  väljer att vända sina barn framåt redan vid 3 års ålder ofta på grund av att de tycker att det ser trångt ut för benen. Men det är oftast vi föräldrar som tycker det ser trångt ut. Titta till exempel hur det ser ut när de leker eller sitter i soffan. De drar oftast upp benen under sig och kryper ihop i de mest konstiga ställningar. Så ha inte dåligt samvete för att de sitter med benen böjda i bilen.

”Bäst före datum”

Detta är något som säljare och tillverkare ofta glömmer att upplysa köpare om. Men en bilbarnstol blir precis som andra saker för gammalt. Max åldern på en bilbarnstol är 10 år. Tänk på att kolla datum stämpeln när ni köper stolen. Även om den är helt ny så kan den tyvärr ha stått på lager i 2 år. Tänk på att vara extra noga med stämpeln om ni köper begagnat. Var stämpeln sitter varierar mellan de olika märkerna. Kontakta därför tillverkaren om ni är osäkra. Ska du köpa en begagnad stol så bör den ha minst 4 års användningstid kvar. Detta för att den ska räcka hela bakåtåkande tiden ut.

Vilken bilbarnstol ska vi välja?

Här får man tänka till lite och inte bara köpa första bästa. Bilbarnstolarna är betydligt större än babyskydden och man bör ha högre krav på den. För det första måste du ha koll på vilka stolar som går motera i din bil. Redan där lär en hel del stolar fösvinna. Och tänk inte bara nu, tänk framåt i tiden. Barnet kommer växa och ska få plats i stolen tills det är minst 4 år gammal. När du åker och tittar på de olika stolarna så låt barnet provsitta. Och provmontera även i bilen. De som säljer stolarna ska ha kunskap om hur du kan montera stolarna. Men ta för säkerhetsskull kontakt med tillverkaren om de är osäkra. Tyvärr råder det mycket bristande kunskap i många affärer. En stol med lång användningstid, stödben och rejält nackskydd är att föredra. Dessa stolar är oftast något tyngre och större. Men barnet sitter oftast stabilare och bättre i dem. Väljer ni att köpa ett mindre känt märke så ska du kontrollera att den är testad och märkt med ECE R44/04 eller ECE R44/03.

Montering

Tänk på att aldrig montera bilbarnstolen där det finns en inkopplad airbag. Detta medför stor fara för barnet. Om ni väljer att placera bilbarnstolen fram så kontroller att sikten blir tillförlitlig. Skulle stolen skymma backspegeln kan man köpa en extra och sätta på bilens egna.

Har du några frågor eller funderingar så skriv ett mail till malin@bilbarnztolar.se

Källa: NTF & Privat