Bältesstolar

Bältesstolen är i många fall den sista stol man köper till barnet. I dag finns det väldigt många bältesstolar och de kostar allt från någon hundring upp till några tusenlappar. Utbudet är stort och de flesta stolar passar i alla bilar. Det man ska tänka på med bältesstolen är att den ska vara bra för barnet och inte vara för trång vid axlarna. Bältesstolarna är oftast godkända från 15 kg upp till 36 kg.

ISOFIX

Många blir förvånade när de läser att det finns bältesstolar med isofix. Men det blir mer och mer vanligt. En klar fördel är att stolen alltid sitter fast i bilen. Du slipper alltså bälta fast stolen när barnet inte åker i den. Dessutom så finns det ingen risk att den kanar runt när barnet sätter sig i bilen eller går ur. Jag slår ett slag för BeSafe iZi Up X3 Fix (Se bild). Denna stol är ensam på den svenska marknaden med den unika förmågan att kunna ”vrida” sig ifrån en krock. Detta kallas SIR - Side Impact Rotation. Detta är en av de dyraste bältesstolarna på marknaden men den har hyllats av många. Några andra stolar med isofix är Britax Kidfix Sict, Britax Kidfix och Maxi-Cosi FeroFix.

Med eller utan ”horn”

Hornen på bältesstolen är de små ”armstöd” som finns jämte barnets höft. Hornen börjar försvinna mer och mer då deras funktion börjar bli överflödig. Anledningen att dessa horn kom till från första början är för att många stolar har löstagbara ryggar. De kan då enkelt göras om till en bälteskudde. Och alla bälteskuddar måste vara utrustade med horn. Idag lutare det mer och mer åt att ta bort hornen och behålla ryggen på bältesstolen. Detta då barnen sitter betydligt säkrare med ryggen. Det senaste året har det lanserats flera nya modeller utan horn och löstagbar rygg. En annan anledning till att hornen börjar försvinna mer och mer är pga feldragning av bältet. Många föräldrar glömmer bort att kolla så att bältet löper korrekt genom hornen. Många missar att både midjebältet och axelbältet ska löpa genom hornet. Hornen försämrar inte säkerheten på stolen. Däremot så måste man kontrollera så att bältet ligger rätt. På bilden ser ni Britax KidPlus med horn.

Justerbar rygg

Det börjar bli mer och mer populärt att kunna ändra lutningen på bältesstolens rygg. Detta gör att barnen kan få en mer lutande sits och det blir större komfort när de ska sova. Dessutom kan man luta ryggen efter bilens säte och på så sätt få en närmare montering. Några stolar med justerbar rygg är Axkid Keezone, BeSafe iZi Up X3, Britax Kidfix, Britax Kid Plus och Maxi-Cosi Rodi Air. På bilden ser ni den sistnämnda.

Användningstid

Användningstiden på en bältesstol är oftast längre än vad många tror. Den kan användas från 15 kg (Ca 4 års ålder) och upp till 36 kg. Detta ger den en användningsålder på ca 7 år. Barnen bör sitta i bältesstol så länge det bara går. Detta för att bältet ska få en så rätt position som möjligt. Det bältesstolen gör är att den ger mer stöd åt barnet och att den lurar bilens bälte att tro att det är en vuxen som sitter bältad. Våra bilars bälten är nämligen framtagna för att skydda vuxna personer och ej barn. Därför bör barnen sitta i bältestsol så länge det är möjligt. De flesta barn få plats tills de är ca 12 år.

”Bäst före datum”

Även på bältesstolarna bör man kontrollera datummärkningen. Annars så gäller samma ålder på dessa stolar som på de bakåtvända bilbarnstolarna. Det vill säga 10 års hållbarhet. Anledningen att de ej ska användas efter denna tid är att materialet kan bli sprött och kanske ej håller vid en krock. En framåtvänd bilbarnstol är knappt lönt att köpa begagnad då man ska använda den så lång tid.

Vilken bältesstol ska vi välja?

Detta är precis om med övriga stolar väldigt individuellt. Däremot så passar de flesta stolar i alla bilar. Det ni ska kika på är en stol som barnet sitter bra i. Tänk att barnet ska få plats på bredden i stolen även om 5 år. Vissa stolar kan bli väldigt smala för axlarna.  Väljer ni att köpa ett mindre känt märke ska ni kontrollera att den är testad och märkt med ECE R44/04 eller ECE R44/03.

Montering

Tänk på att alltid koppla ur eventuell airbag vid montering i framsätet! Monterar ni en bältesstol utan isofix var noga med att alltid spänna fast denna stol med bältet om inte barnet sitter i stolen. Skulle ni krocka så kommer stolen flyga framåt och kan orsaka stora skador på övriga personer i bilen.

Har du några frågor eller funderingar så skriv ett mail till malin@bilbarnztolar.se

Källa: NTF, BeSafe & Privat