Babyskydd

När det är dax att börja titta på den allra första bilbarnstolen så är många osäkra på vad de ska titta på. Här nedan kommer jag ge er lite tips och ideér om vad ni ska kolla på när den dagen kommer!

Ett babyskydd är den första stolen som vi använder till våra bebisar. Den är mindre och mer ombonad är stolen vi kommer använda efter denna. Babyskyddet är den stol som barnet kommer använda kortast tid av alla stolar, men säkerheten är lika viktig för det. Vad ska man då tänka på när man ska köpa den första stolen? Precis som med övriga stolar så finns det en hel uppsjö av olika modeller. Ska det vara 3- eller 5-punktsbälte? Med ISOFIX eller utan? Ska den fästas med bas eller med bälte? Här nedan ska jag hjälpa er i de olika begreppen.

Med eller utan bas?

Många bilbarnstolar kan idag köpas med bas. Basen är precis vad det låter som. En bas
som du spänner fast i med bilens bälte eller klickar fast med IsoFix armar. Det baserna har gemensamt är att de har ett stödben som går ner i golvet. Precis som de större bakåtvända stolarna har. Fördelen med basen är att man inte behöver bälta fast babyskyddet i bilen. Utan du sätter således stolen i basen och där klickar den fast. För att få loss babyskyddet så trycker du på en knapp. Du behöver alltså bara installera basen en enda gång under hela användningstiden. Fördelen med basen är många och den främsta är att man kan ha den i alla bilar (förutsatt att den fästes med bilens bälte). Man bör dock ta reda på hurvida den ska användas med bilens 3-punktsbälte eller om den kan fästas med 2-punktsbälte. I många bilar är bälterna för korta för att användas utan bas och utbudet kan då bli begränsat. Vi har haft bas till vårat babyskydd och det är otroligt smidigt! Stolarna med bas är oftast lite tyngre. Men är inget som stör funktion eller komfort. Några stolar som det går ha bas till eller som endast säljes med bas är Akta Graco Logico S, Brio Primo, Axkid Babyfix, BeSafe iZi Go ISOfix, BeSafe iZi Go Sleep ISOfix, Emmaljunga First Class 0+ Base, Britax Baby Safe plus SHR II och Britax Baby Safe Plus II. Stolarna med tillhörande bas går även använda utan. Basen är säkerhetsmässigt likvärdig med att bälta fast stolen direkt.

3-punktsbälte eller 5-punktsbälte

Inledningsvis följer en beskrivning av skillnaden mellan de olika selarna. Ett 3-punktsbälte har 2 axelremmar som knäppes samman i ett spänne som löper mellan barnets ben, medan ett 5-punktsbälte även löper runt barnets höfter/bäcken. Så vad är det bästa? Detta är otroligt individuellt. Personligen tycker jag det är lättare att spänna en 3-punkts sele korrekt. Oavsett om du väljer en stor med 3- eller 5-punks sele, så är de precis lika säkra! Jämte ser ni Maxi-Cosi Citi SPS som har 3-punktsbälte.

Liggande Babyskydd

Idag finns ett fåtal babyskydd som är utformade för att bebisarna ska kunna ligga ner i dem. Dessa passar bäst till barn med speciella behov eller för tidigt födda. Babyskydden ser ut som en mindre liggdel/säng. I stolen placeras barnet på rygg och spänns sedan fast precis som i ett vanligt babyskydd. Man spänner fast själva stolen med bilens bälte. En av våra populäraste modeller i sverige är Britax Baby-Safe Sleeper som ni ser på bild.

Användningstid

Något som många undrar över är hur länge ett babyskydd går använda. Och hur länge man bör använda det. De flesta babyskydd är idag godkända upp till 13 kg. Men det är sällan man använder babyskyddet så länge. Längdmässigt får inte huvudet nå kanten på stolen men oftast är barnet tillräckligt stort för ett byte innan. Man bör nämligen byta så fort barnet kan sitta utan stöd. Detta då många babyskydd är väldigt lutande och barnet ”ligger” ner. En bakåtvänd bilbarnstol är säkrare då barnet sitter mer upprätt i denna och det blir mindre belastning på nacke och huvud vid en krock.

”Bäst före datum”

Detta är något som säljare och tillverkare ofta glömmer att upplysa köpare om. Men ett babyskydd blir precis som andra saker för gammalt. Max åldern på ett babyskydd är 5-7 år. Tänk på att kolla datum stämpeln när ni köper babyskyddet. Även om det är helt nytt så kan det ha legat på lager i 2 år. Kom ihåg att vara extra noga med datum stämpeln om ni köper begagnat. Var stämpeln sitter varierar mellan de olika märkerna. Kontakta därför tillverkaren om ni är osäkra.

Vilket Babyskydd ska vi välja?

En svår fråga som nästan är omöjlig att svara på. Men jag hoppas att ovanstående fakta har gett er lite mer information kring detta. Tänk på att testa stolen i bilen innan ni köper. En av de populäraste stolarna på marknaden är Akta Graco Logico S. Denna stol sitter såväl små som stora bebisa mycket bra i. Det ingår bas och den är lättmonterad. Logico S har 5-punktbälte och bas som man fäster med bilens bälte. Den är även en av få stolar som du kan ändra lutningen på och således få babyn i en mer sittande position. Något man alltid ska eftersträva.  Väljer ni att köpa ett mindre känt märke så ska ni kontrollera att den är testad och märkt med ECE R44/04 eller ECE R44/03.

Montering

Tänk på att aldrig montera bilbarnstolen där det finns en inkopplad airbag. Detta medför stor fara för barnet. Om ni väljer att placera babyskyddet fram så kontrollera att sikten blir tillförlitlig. Skulle stolen skymma backspegeln kan man köpa en extra och sätta på bilens egna.
Har du några frågor eller funderingar så skriv ett mail till malin@bilbarnztolar.se

Källa: NTF & Privat