Ålder

Att bilbarnstolar är märkta med tillverkningsdatum har många upptäckt. Men hur är det egentligen? Vad är det för ålder som gäller och ska man räkna från tillverkningsdatum eller från inköpsdatum? Och vart sitter märkningen? Jag tänkte ge er lite hjälp på traven i denna djungel.

NTF:s rekommendationer är 5-7 år för babyskydd, och 10 år på övriga stolar. Men vad säger tillverkarna själva?

Akta Graco

AG har alltid märkt sina stolar med tillverkningsdatum men då jag inte fått tag på någon från detta märke väljer jag att rekommendera att man ska räkna åldern från det datum som står på stolen, dvs tillverkningsdatumet. Och vart hittar man då denna märkning? På stolarna Comfort, Cosmic, Cosmic Comfort S, Duoflex sitter datumet på en liten vit klisterlapp, på sidan av stolen. Denna har en tendens att bleka bort och kan därför vara svår att läsas. På Belogic finner man märkningen på baksidan av bälteslåset.

Gällande deras babyskydd så behöver man inte tänka på tillverkningsdatumet. De har nämligen varit så smarta att de har märkt sina stolar med ”Do not use after ******”. Det är alltså ingen tvekan om när dessa stolar bör kasseras. Denna märkning finner man i plasten där barnet har sina fötter. Datumet på AG:s stolar utläses månad/dag/år.

DSC_0849 DSC_0850

Bältesstolarna har sin märkning på baksidan/ryggen eller under stolen. Rekommenderad användningsålder är 10-15 år.

Axkid

Axkid har märkning på barsidan av sina stolar. Men från och med våren 2015 kommer de börja märkas med klisterlappar. Även Axkid går efter NTF:s riktlinjer med 5 -7 år på babyskydd och 8-10 år på övriga stolar. Man ska gå efter det datum då stolen tas i bruk. Men man bör spara kvittot och köper man en begagnad stol kan man gå efter detta datum, eller datummärkningen på stolen.

Märkningarna på Axkids stolar sitter på baksidan av ryggen

BesafeDSC_0855

Besafe håller sina riktlinjer efter NTF. Dvs 5 år för babyskydd och 8-10 år på övriga stolar.  Om kvitto finns är det detta datum man ska gå efter. Finns ej kvitto, ska man gå efter datumstämpel. Märkningarna finns på följande platser på respektive stol:

Izi Sleep: Märkningen sitter i facket där instruktionsboken finns. Årtalet är stansat i plasten och månaden är en klocka med en pil i.
Izi Go: Märkningen finns på baksidan av stolen under klädseln. Den består av en cirkel, inre pilen visar årtal och yttre månad.
Izi Kid X3, Izi Kid X3 ISOfix och Izi Kid i-size: Märkningen sitter bakom klädseln på rygg delen. Månaden är en cirkel med pil och årtalet är stansat i plasten.
Izi Plus: Märkningen sitter mellan spärrhandtaget och sittdelen, dvs under stolen. Cirkeln till höger visar årtal och den till vänster månad.
Izi Up och Izi Up Fix: Märkningen finns under klädseln vid sittdelen. På de äldre modellerna finns den under stolen, se bilden märkt Production: Oct 07, Dvs Oktober 2007.

Britax

Britax rekommenderar att man byter stol efter 8-10 år. De har sedan några år tillbaka ”slutat” med datummärkningar på de nyare stolarna. Tex Maxway saknar helt stämpel. De säger att det är kvittot som gäller. Har man ej kvitto så går man efter den stämpel som finns på stolen.
Dessa stämplar finner du oftast på ryggen bakom klädseln eller under stolen när det gäller babyskydd och bakåtvända. Bältesstolarna har sin märkning under eller på ryggen. Observera att alla deras stolar ej har märkning.

Maxi CosiDSC_0856

Maxi Cosi skiljer sig inte från mängden och säger 5-7 år på babyskydd och bas. Och 8-10 år på de bakåtvända stolarna. De väljer att följa NTF:s rekommendationer. Även här är det inköpsdatum som gäller. Men för de som köper begagnat och där säljaren ej kan visa kvitto, så gäller tillverkningsdatum. Denna märkning sitter på baksidan/under stolarna och är en orange vit klisterlapp. Den utläses vecka/år och är de fyra siffrorna under streckkoden. I detta fall visar bilden vecka 27 och år 2014.

Klippan

Nu rör vi om i grytan rejält. Klippan är det enda företag jag pratat med som inte har någon ålder på sina stolar. Plasten åldras inte och stolen går inte sönder. Men däremot så bör man byta ut den då utvecklingen går framåt. Då Klippan inte har någon åldersgräns på sina stolar, behöver man ej fundera på ev datummärkningar eller kvitton. Men om man köper begagnat kan det vara bra att se till så att stolen är i bra skick!

 

Övriga märken

Gällande de märken jag ej har tagit upp bör man ska hålla sig efter NTF:s riktlinjer. Max 7 år för babyskydd, 10 år för övriga stolar.

Kort och gott gäller denna ordning för de flesta tillverkare:

  1. Inköpsdatum och kvitto
  2. Tillverkningsdatum

 

BilbarnZtolar rekommaenderar

Jag kan inte nog poängtera att en äldre stol är mycket säkrare än ingen stol alls. Och om en stol närmar sig 10 års dagen. Så kommer den inte falla ihop. Att man har en ålder på stolarna har med att göra att utvecklingen går framåt. Bilarna går snabbare och blir allt hårdare. Detta kräver kraftigare bilstolar. Den stol som var godkänd för 10 år sedan, kanske inte skulle klara dagens krocktest.

För att spara stolen så undvik att parkera bilen i direkt solljus. UV-ljuset är det som förkortar stolens livslängd mest. Då vi bor i Sverige är detta oftast inga problem. Förutom att klädslarna kan blekas.