Maxi Cosi Rodifix

Maxi Cosi är ett holländskt märke som funnits på den svenska marknaden i många år. De var först ut med världens först I-size stol för barn upp till 105 cm och kort därefter kom de även med ett babyskydd som är I-size godkänt. Även detta det första i sin klass! Maxi Cosi levererar år efter år.

Sedan 2014 sponsrar Dorel Juvenile BilbarnZtolar och Rodifix är en stol från dem.

Utseende, material och comfort

Rodifix är en stol som finns i många olika färger. Butikerna har inte alla inne, men de ska kunna ta hem önskad färg ur sortimentet. Klädseln är mycket mjuk och enkel att ta av vid tvätt. Den är lätt att hålla ren och jag upplever att smutsen inte dras till klädseln. Utseendemässigt gillar jag Rodifix. Den är lagom ombonad och ger ett bra stöd till det mindre barnet, samtidigt som den ger bra plats till det större. Stolen monteras med isofix som gör att den sitter mycket stabilt. Något som är unikt med Rodifix är att den är utrustad med luftkuddar i huvudstödet, AirProtect.

Storlek

Rodifix är en av de stolar på marknaden som tar minst plats i bredd. Detta medför att den passar i de flesta bilar. Stolen saknar bälteshorn, vilket bidrar till att den blir smal i yttermått, men lika bred inuti. När man höjer nackstödet så vidgar sig stolen. Men till skillnad från många andra stolar, förblir sidoskydden rörliga. Det vill säga att man kan ”trycka” ihop sidoskydden om den till exempel ska placeras jämte en annan stol eller i mitten. Att den inte har några bälteshorn medför även att det är väldigt lätt för barnet att knäppa bältet själv, om det till exempel sitter en stol jämte. Rodifix är en rymlig stol och är i högsta läget 49 cm hög. John på 118 cm har gott om plats kvar i denna stol. Stolen är godkänd från 15 kg-36 kg.

Justering av rygg och bältesledning

Klassisk höjning av ryggen och bältesledning med en knapp man trycker in på ovansidan av ryggstödet. Inget krångligt alls här och lika enkel att ändra på utanför bilen som när den sitter monterad. Samtidigt som man höjer nackstödet så breddas även sidoskydden. Hade önskat att sidoskydden följde med upp eller var högre. Men man får även se det som så att ju äldre barnet blir, ju mindre behov har det av sidoskydden.

Rodifix har viloläge som man smidigt ändrar med två ”spakar” på sidan av stolen. Önsketänkande är ett enhandsgrepp. Men trots detta går ändringen smidigt. Däremot rekommenderar jag att man ändrar lutningen innan barnet sitter i stolen. För det är ganska svårt att få till det med vikt i. Speciellt om man ska räta upp den.

 

 

Bältesledningen är enkel och bältet löper lätt genom ledaren. Däremot tycker jag att bältet lätt hamnar lite för högt upp mot magen på mindre barn, 4-5 åringar. Idag sitter det riktigt bra på äldsta sonen, 118 cm, 23 kg och 6 år i Maj.

Helhetsintryck

Rodifix är en enkel men lyxig bältesstol. Som men de flesta produkter från Maxi Cosi så är det de där små detaljerna som gör stolen. Den passar i de flesta bilar tar liten plats men är rymlig. Sidoskydden breddar sig och den unika funktionen i huvudstödet, AirProtect, gör att den är mycket mjuk och följsam. Och givetvis även skyddar mycket bra vid en krock. Att stolen finns i en mängd olika färger bland annat en lyxigare version i läder, gör att det finns en stol för varje familj. Finns det några nackdelar med denna stol? Det skulle kunna vara att små barn inte får bältet rätt över höfterna. Men å andra sidan bör de åka bakåtvända till 5 års ålder. Så jag ser inte detta som en nackdel. Däremot hade jag som jag skrev ovan önskat ett enhandsgrepp för ändring av lutningen och högre sidoskydd.

På bilderna ser ni John ca 110 cm, 20 kg 5 år, 4 månader respektive 118 cm lång, 23 kg och 6 år i Maj. Han sitter mycket bättre nu i stolen, än för 6 månader sedan.

 

 

Maxi Cosi Rodifix har rekommenderat pris på 2399:- och finns att köpa på Jollyroom.se

 

 

 

49 cm

Apr 13, 2015 | Posted by in Bältesstol, Inlagg, Isofix monterad, Maxi Cosi | 0 comments

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Hosting by daromer