Maxi Cosi Pearl XP

Maxi Cosi är ett holländskt märke som funnits på den svenska marknaden i många år. De var först ut med världens först I-size stol för barn upp till 105 cm och kort därefter kom de även med ett babyskydd som är I-size godkänt. Även detta det första i sin klass! Maxi Cosi levererar år efter år.

Sedan 2014 sponsrar Dorel Juvenile BilbarnZtolar och Pearl XP är en stol från dem.

Pearl XP är den första godkända I-Size stolen och även den första Plusgodkända I-Size stolen. Stolen är godkänd till 105 cm och 18,5 kg. Plusgodkännandet gäller till 105 cm.

Utseende, Material och Komfort

Pearl XP är en ”ren” stol utan massa extra. Men trots detta känns den riktigt lyxig. Maxi Cosi lägger inte jätte mycket energi på stora detaljer. Men ändå lyckas de leverera stol efter stol som gör att jag höjer lite på ögonbrynen. För det är de där små detaljerna som blir viktiga. I Pearl XP har de skapat en stol som många lätt går förbi. Men väl på plats i bilen kommer den till sin rätt. Stolen har höga sidoskydd och ett bra tilltaget huvudstöd. Selen är barnsligt enkel att ändra höjd på och länga eller korta. Detta gör man i sammanband när man höjer huvudstödet. Borta är knappen man måste hitta för att länga selen.  MC har valt att istället frigöra den när man spänt upp selen och grenbältet åker framåt. Det är enbart i detta läge som man kan länga och ändra höjd på huvudstödet. Dessutom sitter det fjädrar i selen. Dessa medför att när selen är uppknäppt åker bältet automatiskt upp och åt sidorna.

Stolen har fyra lutningslägen. Tänk på att alltid eftersträva en så rak montering som möjligt. På bilderna nedan ser ni det rakaste läger och det mest lutade.

Klädseln är mjuk och lätt att hålla ren. Huvudstödet är klätt i ett mjukare material och barnet håller sig svalt även på sommaren. I Holland finns motsvarigheten TwoWay Pearl (en kombistol) i flera olika färger. Tyvärr fick inte Pearl XP lika många.

Jag valde att låna ut Pearl XP till en familj med mindre barn. Denna familj är mycket nöjda och deras då 8 månaders son har åkt som en kung i denna stol. Snart fyller han 1 år och de har beslutat sig för att köpa en Pearl XP.

Storlek

Pearl XP är som jag skrev i det inledande stycket en I-size stol. Något jag har delade åsikter om. Jag är helt med i konceptet att lagen utökas och att I-size stolarna testas hårdare än vanliga. Men samtidigt är dessa stolar enbart godkända till 105 cm långa barn. Pearl XP är väldigt rymlig och barn upp till ca 120 cm får lätt plats i den. Men det blir trångt för benen. Tyvärr är det en stor nackdel och fördel. Stolen tar mycket liten plats i bilen, men platsen för barnets ben blir liten. När de är runt 95 cm tycker jag det börjar bli trångt. Och en del föräldrar kan säkert tycka det ser obekvämt ut. Min nu 4 åriga son, 105 cm lång. Har dock inga klagomål utan är mycket förtjust i stolen. Summa sumaro, stolen tar liten plats i bilen och rymmer längre barn än vad den är godkänd för. Jag hoppas i framtiden att I-size godkännandet når en längd av 115 cm.

Pojkarna är ca 105 cm respektive ca 80 cm långa

   

Bilderna nedan visar Pearl XP med nackstödet i lägsta respektive högsta läget.


Montering

I-Size står bland annat för att minimera felmontering. Och här har Maxi Cosi lyckats. Stolen sitter på en bas med namnet FamilyFix XP. Pearl XP går inte montera utan denna. Basen i sig är väldigt enkel. Den fästes med Isofix, dock kan armarna behöva lite övertalning för att komma ut. Men ju mer jag monterar, destu enklare blir det. Man måste bara lära sig i vilket läge man ska skjuta och trycka. Basen har även ett stödben. Och detta är en stol som man inte kan felmontera. Basen indikerar både med ljus och ljud när stolen/basen är korrekt eller fel monterad. Lättare än så kan det inte bli! När basen är på plats sätter man helt enkelt själva stolen i basen. Man lossar lätt stolen genom en knapp på basen.

Tillbehör

Maxi Cosi har en hel del tillbehör, men väldigt lite säljs i Sverige.

Helhetsintryck

Pearl XP är en till utseendet en enkel stol. Men det är de små detaljerna som gör det. Den smidiga monteringen, selen och att den tar liten plats ger helt klart extra poäng från min sida. Men samtidigt minus. Jag hade önskat 10 cm mer plats för barnets ben. Det blir trångt när barnet närmar sig metern. Stolen är ombonad och vilolägena är enkla att justera under färd. Ännu ett plus är att basen även passar Maxi Cosis babyskydd Pebble och Pebble Plus. Vilket betyder att man kan använda samma bas till både babyskydd och nästa stol.

Pearl XP har ett rekommenderat pris på 2999:- exkl basen. Basen har rekommenderat pris på 2299:- Stolen säljs enbart i fysisk butik.

Comments (2 Responses)

  1. […] funnits på den svenska marknaden i många år. De var först ut med världens först I-size stol, Pearl XP. Som dessutom är den första att bli Plusgodkänd. Kort därefter kom de även med Pebble Plus som […]

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Hosting by daromer