Maxi Cosi Mobi XP

Maxi Cosi är ett holländskt märke som funnits på den svenska marknaden i många år. De var först ut med världens först I-size stol för barn upp till 105 cm och kort därefter kom de även med ett babyskydd som är I-size godkänt. Även detta det första i sin klass! Maxi Cosi levererar år efter år.

Sedan 2014 sponsrar Dorel Juvenile BilbarnZtolar och Mobi XP är en stol från dem.

Utseende, material & komfort

Maxi Cosi Mobi Xp är den rymligaste av Maxi Cosis bakåtvända stolar. Stolen ser stor och otymplig ut. Men den är faktiskt riktigt lät att hantera och jag gillar utseendet. Stilrena färger och enkel utformning. Inget extra lull-lull som kostar pengar. Mobi XP har fått en nackkudde som inte Mobi SPS har. Däremot är denna mest för syns skull. För den är precis som jag skrev en kudde. Minus med den är även att den inte går fästa när barnet har bältet i högsta läget. Och den trillar gärna fram när barnet ej sitter i stolen. Här bör Maxi Cosi försöka hitta på en bättre lösning. Klädslarna är trevliga, men tyget i sitsen drar lätt åt sig damm och smuts. Det har en antydan till sammet i sig, vilket medför en lite lyxigare känsla.

Då jag haft stolen ett tag har jag hunnit testa många olika barn i den och allt från 6-månaders till 6-åringar har suttit mycket bra i den! Detta tack vare att den är ombonad, har mycket bra benplats och går luta under färd. Får mina barn välja, så blir den nästan alltid bråk om denna stol. Båda gillar den. Bälteskuddarna är lagom tjocka och sluter tätt kring barnets kropp. Likaså skyddet för grenbältet är lagom. Något som inte fanns på Mobi SPS är att man kan kroka fast grenbältet när man tar i och ur barnet. Likaså får man lätt undan selen genom att ”hänga” upp den på ”krokarna”. Dessa är avtagbara för att lätt kunna få av klädseln. Selen är lätt att spänna ju mindre barnet är. Till de större barnen brukar jag ta tag bakom stolen och hjälpa till att dra i selen. Den räcker till på längden även för det större barnet. Ytterligare en förbättring gentemot SPS är bältesändringen. Du behöver inte längre montera ur stolen. Utan ändrar bältet på plats. Lite krångligt är det. Men om man har stolen bak så är mitt tips att skjuta fram sätet framför så att man får mer plats. Helt klart en hel del förbättringar mot SPS. För att läsa fler skillnader mellan SPS och XP, kika då in här.

 Storlek

Jag har alltid fått höra va Maxi Cosis stolar är små, trånga och tar stor  plats. Så när jag fick hem Mobi XP kunde jag inte alls förstå hur man kan  tycka detta. Mobi XP är en av de rymligare stolarna på marknaden och  barn upp till ca 122 cm åker tryckt och säkert i denna stol. Likaså de  mindre. Då man måste montera denna stol långt ut på sätet medför detta  även att barnet har god plats för sina ben. För att inte säga mycket plats.  Min snart 6-åriga son sitter som en kung. Han är i nuläget 117 cm lång.

Gällande max vikten så finns det tyvärr två olika sorters Mobi XP. Den  första som kom ut på marknaden är bara godkänd till 18 kg. Detta måste  man kolla noga om man köper begagnad. Viktgränsen står på ett  klistermärke. Maxi Cosi valde att göra om krocktestet med en större  testdocka i och fick då stolen godkänd till 25 kg. Köper du en ny stol från  butik ska denna vara godkänd till 25 kg och ej 18 kg.

Denna stol passar bäst i lite rymligare bilar då den tar lite större plats.

På bilden ses John 5½ år och 115 cm lång.

 

 

Montering

Monteringen av Mobi XP tycker jag är enkel. Stolen är utrustad med en markering som visar hur långt ut på sätet den ska monteras. Skulle man sätta stolen längre in eller ut så är min erfarenhet att den automatiskt söker sig till rätt läge. Detta då basen är formad på detta sätt. Stolen monteras med bilens bälte, stödben och förankringsband. I framsätet ska stolen monteras med stödbenet uppe och emot instrumentpanelen. Jag hade önskat att man kunde montera denna stol längre in på sätet. Detta hade medfört att den hade passat i även mindre bilar. Bilens bälte glider lätt i monteringen och en eller två bältesklämmor hade inte varit fel. Man får även se upp så att man inte får för mycket lutning på stolen. Något jag tycket är lätt i vår bil.

Tillbehör

Maxi Cosi har en del tillbehör och jag höjer hatten för deras sommarklädsel och åkpåsarna. Dessa är självklart anpassade för stolarna. Man kan köpa till ett solskydd för Mobi XP. Detta bör ej användas i framsätet då det skymmer för mycket av sikten.

Helhetsintryck

Mobi XP är helt klart en av mina favoriter, tillsammans med mina pojkar. Stolen är rymlig, stilren och passar den lite större bilen. Den är lätt att montera och barnen sover och åker mycket bra i den. Minus är att den inte kan monteras längre in på sätet och bältesdragningen vid montering.

Maxi Cosi Mobi XP säljs bara i fysiska butiker och kostar ordinarie 3299:-

 

På bilden ovan syns Mobi XP längst bort i bild. Stolen närmast är Britax Max-Way.

 

Comments (19 Responses)

 1. Annie skriver:

  Hej!

  Har i nuläget en Besafe izi kid x3 till vår äldsta dotter. Dock uppnår hon viktgränsen snart och vi är på jakt efter en ny bakåtvänd stol (hon blir 4 i sommar). Hon är lång och smal men jag tror hon är som jag -långa ben men inte överdrivet lång överkropp. Har varit inne på en Axkid Minikid, men skulle du rekommendera den här hellre? Hur mycket plats tar den om man jämför med Besafen? (Har en Honda cr-v)

  Tack för en superblogg! Glad Påsk!

  /Annie

  • maromer skriver:

   Hej Annie!

   Tack för ditt meddelande. Bra att du gillar sidan:)

   Gällande Axkid så tar den betydligt mindre plats, om man vill. Men man har även möjlighet att sätta den längre ut på sätet, vilket gör att den tar mer plats. Man kan montera den 1/3 del utanför sätet, Dvs hela den ”gummiklack” som stolen har får vara utanför.

   Jag tycker att du ska testa både Axkid, Britax Maxway och även Maxi Cosi Mobi XP. Mobi XP är den stol jag gillar bäst om man har ett långsmalt barn, den ger riktigt bra plats för benen och tar lika mycket plats som besafe stolarna. Då den bara går montera på ett sätt. Dessutom finns viloläge. MEn denna måste man testa i bilen innan! Den passar långt ifrån alla bilar. Max-way och Axkid passar de flesta.

   Har ni flera barn/stolar i bilen? Vart ska stolen sitta?

   Glad Påsk!

   Mvh Malin

   • Annie skriver:

    Halloj!
    Just nu sitter hon bakom passagerarsätet men är såklart flyttbar. 🙂 Vi har en treveckors också som kommer få ta över Besafen när hon blir större. Har tänkt att vi ska åka och testa och prova i bilen, men vill ju gärna veta vilka som är bäst. (Så man inte ska stå där och testa 10 stycken. Tycker det är tillräckligt svårt att få stora tjejen att prova en! Haha) Trodde att jag verkligen ville ha viloläget men det är inget vi använder längre i Besafen så det är inte avgörande.

    Nu har jag iaf lite mer kött på benen angående vilka stolar som räcker längst, så får vi se vilken som passar barn och bil bäst.
    Tack för all hjälp! 🙂

    Hälsningar
    Annie

    • maromer skriver:

     Hej!

     Ni kommer troligtvis vilja ha båda bak sedan. Just Besafe tar ju en del plats, men både Axkid och Maxway tycke jag kan vara bra alternativ. Min har mest plats kvar i Maxway. Men de är helt olika stolar. Om du har möjlighet så åk och testa dem. Maxway passar bättre i mitten än Axkid.

     Bara hör av dig om du har fler funderingar. Du kan även maila mig på malin@bilbarnztolar.se

     Mvh Malin

 2. Martin skriver:

  Hej,
  Jag har precis köpt en Maxi Cosi XP. Jag skulle vilja byta ut huvudkudden mot något som ger bättre stöd. Vad rekomenderar du som passar till denna stol? Är det någon skillnad på den som Maxi Cosi säljer löst och den som medföljer till XP:n?

  MVH Martin

  • maromer skriver:

   Hej!

   Ber om ursäkt för sent svar. Den kudde du kan köpa löst och den som ingår i XP är samma. Däremot rekommenderar jag Britax egna huvudkudde. Den sitter mycket bra i XP. Kostar ca 199:- och finns i de flesta butiker som säljer Britax stolar, men även online.

   Mvh Malin

 3. Lina skriver:

  Hej!

  Vi ska byta stol åt vår lille kille nu som är snart 14 mån och jag velar mellan BeSafe iZi Plus samt Maxi Cosi Mobi XP. Jag vill ha en plusgodkänd stol upp till 25 kg så det är väl dessa. Han kommer sitta bakåtvänd så länge som möjligt. Om du bara kunde välja mellan dessa, vilken skulle du ta och varför? Tack för en superb blogg, för alla oss i bilstolsdjungeln! =) Mvh Lina

  • maromer skriver:

   Hej

   Först så är Mobi XP inte plustestad. Men detta är absolut ingen jag skulle haka upp mig på. I första hand måste du testa dessa i bilen.
   Båda stolarna tar storplats. Men XP ger betydligt mer plats för barnet när det är äldre. Den har även längre ryggstöd så barnet kan sitta bakåtvänt i den längre. Däremot så upplever jag att små barn sitter bättre i Izi Plus, om de är åt det smalare hållet. Detta då den är mer ombonad.

   De monteras helt olika och passar även helt olika bilar. Därför anser jag att just dessa ska testas och monteras fast i bilen innan köp. Mobi kan man bara montera på ett sätt. Medens Plus kan man montera längre in eller ut på sätet.

   Då eran son är 14 månader, och ni vill ha en stol som räcker så länge som möjligt hade jag valt Mobi XP. Men de har även kommit med en ny stol. Mobi XPC, men är mycket osäker på om denna går köpa ännu. Den ska finnas i fysisk butik, men jag har ej sett den. Jag har skrivit ett inlägg om den på bloggen;) Den har mer stoppning och är alltså mjukare. Den vanliga kan upplevas lite hård. Jag har alltså ej sett eller testat denna i verkligheten!

   Mitt svar är alltså, testa båda i bilen. Och köp den som passar;) Plustetstet är bra, men det spelar ingen som helst roll om stolen inte passar bilen och barnet.

   MVh Malin

   • Ulle skriver:

    Hej,

    Jag väljer också mellan dessa två och undrar om du råkar ha nåt hum om deras olika ligglägen. Funderar på om någon är att föredra på grund av de olika lutningsmöjligheterna? Önskar kunna luta mitt barn till en bekväm och vilsam vinkel.

    Hjärtligt tacksam för din åsikt!

    tack!

    Ulle

 4. Ulrika skriver:

  Hur monteras Maxi Cosi Mobi i framsätet? Jag har försökt se efter i vår bil (skoda fabia), men kan inte hitta ett ställe att fästa förankringsbanden.
  Vi har just nu en BeSafe isofix, men eftersom jag ska åka en del längre turer med vå 16 månaders i höst vill jag helst ha en stol vi kan montera både på fram (utan isofix) och baksätet. Du får gärna rekommendera andra stolar som uppfyller mina.
  Hoppas du kan ge mig lite klarhet i mitt beslut om vilken stol som ska införskaffas.

  • maromer skriver:

   Hej!

   Du kan antingen be verkstaden montera in öglor fram. Eller så låter du banden sitta på samma ställe som bak, men du drar dem fram under sätet. Se bara till att du inte klämmer några kablar. Kan du ej dra dem under så rekommenderar jag att du monterar in förankringsöglor.

   Monterar du stolen fram så bör du montera den mot panelen, om du kan se sidospegeln (lag krav på detta). OCh med minst 10 cm till framrutan. Kan du ej montera stolen så du ser spegeln och får avstånd till rutan, så får du ej ha stolen där. Kan du ej montera den mot panelen går det bra att montera den med stödbenet nere.

   Ursäkta för sent svar, jag har varit på tjänsteresa.

   //Malin

  • maromer skriver:

   Hej!

   Du kan ha kvar förankringsbanden på samma ställe som när du monterar den fram. Men du drar banden fram under stolen. Dock rekommenderar jag att man monterar dit öglor under panelen om man ska ha stolen fram ofta. Detta då den oftast blir lättare att montera. Fram måste stolen monteras mot instrumentpanelen. Dvs inget stödben ska användas fram. Tänk även på att du ska ha 10 cm mellan stolens högsta punkt och rutan. Och att du enligt lag måste kunna se sidospegeln.

   Mvh Malin

 5. Linda skriver:

  Hej! Har du någon erfarenhet av maxi cosy mobi xp i en Hyundai i40? Vi har testat den i bilen (bakom passagerarsätet) och den tar stor plats men vi tycker nog ändå att vi får plats att sitta i framsätet, vi är inte så långa. Frågan är ju hur det är med plats när vi vill kunna sätta ett babyskydd på passagerarsätet och ha maxi cosy stolen bakom?

  • maromer skriver:

   Hej.

   Jag har ej testat denna kombo. Det jag råder er att göra är att åka till butik och testa med babyskydd fram, om ni inte har ett hemma.

   Mvh Malin

 6. Jessica Svensson skriver:

  Hej.

  Går Maxi-Cosi Mobi XP att sätta i framsätet på en Volvo V70 (årsmodell 2004-2007, vet ej exakt) ?
  Samt vad heter denna bilbarnstolsmodell om man ska leta på MaxiCosi´s engelska hemsida?
  Kan ej hitta den.
  Oerhört tacksam för svar

  • maromer skriver:

   Hej. Volvo har korta bälten och Mobi kräver lite längre. Och tyvärr kan det skilja från samma modell och år på bilarna. Därav råder jag dig att testa. Se ven till att du ser backspegeln och har minst 10 cm mellan bilens ruta och stolens kant.

   Gällande hemsidan så finns stolen enbart i sverige. Maxi Cosi har i dagarna lanserat en svensk hemsida. http://www.maxi-cosi.com/se-sv/

   Mvh Malin

 7. Johanna skriver:

  Hej!

  Vet du om man kan ha Mobin i mitten bak på en Passat av nyaste modell?

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Hosting by daromer