Klippan Dinofix

Oy Klippan Ab har över 40 års erfarenhet som tillverkare av bilbälten (1959) och barnstolar (1967). De har en egen bana för krocktester och har tidigare tillverkat stolar åt andra kända märken. I Sverige är Klippan relativt okända, men de växer för varje dag. Klippan håller till i finska Vanda. Sedan 2012 sponsrar Klippan BilbarnZtolar.

Dinofix kommer från Klippan bilbarnstolar

Utseende, material och comfort

Dinofix är ett väldigt trevligt babyskydd. Det sticker inte ut i mängden, utan jag skulle räkna det som ganska neutralt. Med höga sidoskydd och rymlig rygglängd passar det även större bebisar. Materialet är mjukt och barnet håller sig svalt. Däremot så blir klädseln lätt nopprig. Tidigare har Klippan haft ganska trista färger. Men i år (2015) har de tagit fram lite mer färg i kollektionen. Men de fortsätter med den mörka basen. Till Dinofix hör ett babyinlägg. Vi första anblick tycker jag att den såg skön och ombonad ut. Men faktum är att den är väldigt otymplig. Men här lyfter vi Klippan lite då de tänkt till. Alla barn är olika och det har dem tänkt på. Babyinlägget är uppdelat i olika sektioner och varje sektion har en egen dyna. Man kan alltså ta bot de dynor som inte behövs och låta resten vara kvar. Dynan i rumpan har tagits bort ganska omgående då ingen av de familjer som lånat babyskyddet har gillat den. Kvar har dynorna runt kropp, huvud och ben varit. Ända tills barnen varit runt 5-6 månade gamla. Alla familjer är överens om att ju äldre barnet blivit, ju bättre sitter de i stolen.

Dinofix har 3-punktsbälte. Ett bra val av Klippan, då det är mycket lätt att spänna runt ett mindre barn. Axelskydden är i klumpigaste laget och borde kunna bytas ut till ett mjukare material. Det är svårt att få selen att sitta tätt vid halsen och på de mindre barnen har de mest varit i vägen.

Storlek

Plus för Klippan att babyskyddet rymmer även de större bebisarna. Men trots sitt stora yttre är babyskyddet litet på utsidan och har väldigt låg vikt. Det väger bara 3.9 kg och är ett av de lättaste skydden på marknaden. Som övriga babyskydd är det godkänt från 0-13 kg.

Montering

Dinofix monteras enbart ihop med Klippans bas. Basen går monteras med bilens bälte eller isofix. Babyskyddet är lätt att sätt i och ta ur. Men jag rekommenderar att man använder sig av distansklossen vid montering. Detta då det annars kan vara svårt att lyfta ur babyskyddet. Basen passar även till Klippan TriofixKlippan Triofix Recline Och Klippan Triofix Comfort. Babyskyddet får ej monteras utan basen!

Bältesändring

Bältet ändras på samma sätt som i Triofix stolarna.  Klicka på den rödmarkerade texten för att se hur man ändrar.

Helhetsintryck

Dinofix är ett rymligt babyskydd som passar även de större barnen. Stolen har låg vikt, vilket gör den lätt att bära med sig. Minus är de klumpiga bälteskuddarna och att den enbart kan användas ihop med basen. Plus är den enkla 3-punkts selen och solskyddet. Söker du en stol med ett bra koncept från nyfödd tills det är dax att åka framåt? Då ska du absolut kika på Dinofix och Triofix stolarna!

Nedan syns Leo utan dynorna i stolen.

Här syns Theo med dynorna i.

Klippan Dinofix kostar ca 2400:- inkl bas.

 

Comments (One Response)

  1. […] på att jämföra Klippan Dinofix, Biltema och Besafe iZi Go. Skillnaden är stor bara i bilder. Framförallt slås jag av den tunna […]

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Hosting by daromer