Mobi SPS VS Mobi XP

Vad skiljer egentligen mellan Mobi SPS och Mobi XP? Har Maxi Cosi tjänat något på att ta fram en nästan identisk stol till SPS? Mitt svar är ja!

När man ställer stolarna jämte varandra ser man inga större skillnader. Utan det är först när man tar en närmre titt som man inser att de har tagit fram en mycket bättre Mobi. En XP helt enkelt. (Ber om ursäkt för den suddiga bilden)

Rent tekniskt är båda stolarna 9-25 kg. Men se upp lite. Den första leveransen av Mobi XP som kom ut på marknaden är nämligen bara godkända till 18 kg. Stolarna monteras likadant, men Mobi XP tar lite mindre plats i bilen.

 

Den största skillnaden mellan SPS och XP är helt klart rymligheten. XP ser inte ut att vara så mycket större, men de få cm ger ca 1 år längre användningstid. Jag fick det till att ryggen är ca 3 cm längre och något bredare på XP jämfört med SPS. Däremot så är stolarna lite olika utformade i sitsen, och de sitter djupare i XP.

Några små detaljer har förbättrats på XP. Bland annat kan man sätta fast grenbältet när man lyfter i och ur barnet. ”Hornen” att fästa bältet i är större och betydligt lättare att lossa på än på SPS. Helt klart två mycket trevliga förbättringar.

En av de bästa förändringarna, förutom att XP är rymligare. Är helt klart bältesändringen. Nu slipper man koppla oss selen och trä om. Allt man behöver göra är att vika upp klädseln och höja eller sänka bältet. Snabbt, smidigt och enkelt. Inte att förglömma är att XP även har fått en liten huvudkudde. Dock tycker jag att den mest är i vägen och om bältet är i översta läget kan man inte fästa den. Jag föredrar Britax egna nackkudde.

 

Några små detaljer som sömmar, axelskydd och band att fästa stödbenet med är även ändrat.

Jag kan varmt rekommendera Mobi. Båda mina söner sitter riktigt bra i dessa stolar. Men självklart föredrar jag Mobi XP då den räcker ca 1 år längre bakåtvänt. Några få cm längre rygg gör stor skillnad i sin helhet. Den förenklade bältesändringen är även den ett stort plus!

Båda stolarna kommer från Dorel Juvenile/Maxi Cosi.

Nedan ses John 117 cm i Maxi Cosi Mobi XP.

Fler bilder med barn i båda stolarna kommer senare i veckan.

 

 

Comments (2 Responses)

  1. […] stol de testat är Maxi Cosi Mobi SPS, föregångaren till Mobi XP. Stolen kommer från Dorel Juvenile - Maxi Cosi och finns att […]

  2. […] Då jag haft stolen ett tag har jag hunnit testa många olika barn i den och allt från 6-månaders till 6-åringar har suttit mycket bra i den! Detta tack vare att den är ombonad, har mycket bra benplats och går luta under färd. Får mina barn välja, så blir den nästan alltid bråk om denna stol. Båda gillar den. Bälteskuddarna är lagom tjocka och sluter tätt kring barnets kropp. Likaså skyddet för grenbältet är lagom. Något som inte fanns på Mobi SPS är att man kan kroka fast grenbältet när man tar i och ur barnet. Likaså får man lätt undan selen genom att ”hänga” upp den på ”krokarna”. Dessa är avtagbara för att lätt kunna få av klädseln. Selen är lätt att spänna ju mindre barnet är. Till de större barnen brukar jag ta tag bakom stolen och hjälpa till att dra i selen. Den räcker till på längden även för det större barnet. Ytterligare en förbättring gentemot SPS är bältesändringen. Du behöver inte längre montera ur stolen. Utan ändrar bältet på plats. Lite krångligt är det. Men om man har stolen bak så är mitt tips att skjuta fram sätet framför så att man får mer plats. Helt klart en hel del förbättringar mot SPS. För att läsa fler skillnader mellan SPS och XP, kika då in här. […]

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Hosting by daromer