Event med Besafe

Den 12/3 2013 fick jag äntligen förmånen att bli besöka VTI i Linköping för ett event med Besafe. Det gav mig väldigt mycket och jag är otroligt tacksam att jag som privatperson fick möjlighet att medverka! Stort tack till Magnus Ifring på Besafe.

Dagen började tidigt för min del och 24 mil kördes för att ta mig till Linköping. Väl där bjöds det på frukost och vi hälsades välkomna. Mycket information kring säkerheten gällande krocktesterna och vi vandrade vidare för att titta på krocktesterna. Krocktesterna genomfördes som en frontalkrock i 50 km/h, med en docka motsvarande en 3 åring. Frågan kom då varför man inte testade i högre hastighet. Svaret blev enkelt och kort ”Det behövs inte. För man överlever inte en frontalkrock i högre hastighet.”

Krocktester

Först ut blev den framåtvända stolen  BeSafe iZi Comfort ISOfix X3 med internsele (5-punktsbälte) med isofix fäste. Resultatet är skrämmande! Barnets nacke utätts för en kraft av ca 150 kg. Detta är en av de bästa framåtvända stolarna på marknaden och många andra ligger på 160-220 kg. Ett barn riskerar permenenta skador vid en belastning över 130 kg. Vi fick även se ”samma” test men då med dockan i Besafe iZi Kid X3 ISOfix. Då blir resultatet helt annorlunda. Barnets nacke utsätts då för en kraft av ca 45 kg. När man tittar ser det nästan odramatiskt ut. I de flesta bakåtvända stolar utsätts barnets nacke för en belastning av 40-60 kg. Vilket gör att de kommer kunna ”gå” ifrån bilolyckan utan större skador.

Här nedan ser ni stillbilder från filmen. Där ser man det tillfälle i krocken då den är som kraftigast. Bilderna är klickbara och blir då större. Längst ner i inlägget kan ni se hela filmen.

Frågestund

Efter krocktesterna fick vi möjlighet att ställa massor av frågor till Tommy Pettersson på VTI. Bland annat togs dessa frågor upp. Som jag ofta får svara på.

  • Vilket är säkrast, isofix eller bältesmonterad stol?
    ”Gråskala. Isofixstolarna minimerar felmontering. Men fjädrar inte lika mycket vid en krock. Detta gör dock bältesmonterade stolar. Men båda är lika säkert så länge de monteras rätt!”
  • När vid en krock ska bilbarnstolarna bytas ut?
    ”Alltid!” Så länge du inte backat in i en gråsugga på Ikeas parkering så ska de bytas ut. Går inte försäkringbolager med på detta ska man ringa tillverkaren och hänvisa till VTI:s rekomendationer att de ska bytas ut.”
  • Vid framåtvänt, är 3- eller 5-punkts bälte bäst?
    Svår fråga och lite luddigt svar som jag ska sammanfatta på bästa sätt. ”Ett 5-punktbälte håller fast barnet helt i stolen. Och endast huvudet blir rörligt. Däremot om man använder 3-punktsbälte så ”fjädrar” det och kroppen vrider sig vid en krock. Och blir således rörligare. Dock måste bältet sitta rätt för att detta ska fungera. Ett bälte som sitter fel och för långt ner på axeln kommer barnet glida ur. Och de kommer då endast sitta fast med midjebältet. Bältet ska sitta så nära halsen som möjligt.”

En annan fråga som kom upp är de billigare stolarna som säljs. Bland annat har Biltema
ett babyskydd för 279:-. Där skriver de bland annat ”Babyskyddet är testat och godkänt enligt ECE R44/04. Dessutom har oberoende kvalitetstester gjorts av tredje part.” Frågan kom då upp gällande denna tredje part. Och VTI valde att ej kommentera detta.

Många fler frågor ställdes med dessa är de som jag får svara mest på och som är viktigast att man får ut informationen om.

I-Size

På eftermiddagen fick vi mycket information om det nya som ska komma. Bland annat fick vi höra en hel del om i-zize. I-size står för enklare montering och kommer ersätta R44 på sikt. Och därmed kommer Isofix försvinna. Detta kommer gradvis ske under år 2013. Men under en längre period kommer även isofix stolar att passa till de bilar som blir utrustade med i-size fästen. Kilo gränsen kommer försvinna om man kommer istället mäta i Centilong (cm). Det ska även finnas markerade platser i bilarna där stödbenen ska placeras. Allt för att minimera felmontering. Mer om detta kan ni läsa här. Men bäst av allt är att det kommer bli krav på att barn upp till 15 månader ska åka bakåtvänt!

Nyheter från Besafe

Som många vet släppte Besafe i början av året ett gravidbälte. Men de har ytterligare 2 nyheter till för i år. Varav den ena ni kommer få läsa om här den 24 April då det är release datum. Håll till godo. Jag lovar att ni inte kommer bli besvikna! Vi fick tillfälle att känna och klämma på de stolar som finns i Besafes sortiment och jag är sedan innan ett stort fan av dessa stolar! Lätta att montera, sitter stadigt. Och framför allt mycket stor komfort och säkerhet. Jag hoppas att det inom kort kommer finnas även en Besafe stol i min bil.

Jag vill än en gång tacka Magnus Ifring på Besafe för att jag fick möjlighet att medverka.

Klicka på länken för att se filmen och ladda ner den.
Bakåtvänt är säkrast

Mar 28, 2013 | Posted by in BeSafe, Inlagg, Krocktester | 0 comments

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Hosting by daromer