Britax Two Way

Här har vi en ”gammal” hederlig trotjänare. Two-Way är nämligen den enda stol som även fanns för 15 år sedan som ännu är godkänd! Dock lite moderniserad. Jag har alltid varit lite skeptiskt till den pga den är väldigt låg i kanterna och saknar stöd för huvudet. Men den tar lite plats i bilen och rymmer långa barn. Stolen jag har hemma är i färgen Max, från 2012.

Britax är ett mycket känt märke som tillverkat bilbarnstolar i många år. Stolarna tillverkas i Storbritannien och Tyskland. De säljs även under namnet Römer. Britax sammarbetar med flertalet biltillverkare och i Sverige kan vi se dem göra bilbarnstolar till bland annat Volvo.

Utseende, material och comfort

Tidigare år har Two Way varit en färgglad stol. Men i år satsar Britax på neutrala och mörkare färger. Dessutom finns den bara i två färger, Black Thunder och Chili Pepper.

 

Klädseln är lite sträv och jag upplever att det lätt fastnar smuts på den klädsel som är ”runt” stolen men inte där barnet sitter. Den delen av klädseln blir även lätt nopprig. Axelmuddarna är mjuka, men bandet de är fästa i är för långt. Detta medför att det ofta kommer i vägen när man spänner selen. Man kan lätt åtgärda detta genom att korta av det och sy ihop. Sonen tycker att stolen är hård och han saknar stödet för huvudet. Detta medför att huvudet gärna hamnar snett när barnet somnar och jag upplever att man måste montera stolen med mer lutning än nödvändigt. För att huvudet inte ska falla fram.

 

 

Two Way har en liten kudde som gör det mjukare för huvudet. Men den är mer estetisk än till någon funktion. Däremot kan man köpa till Britax huvudstöd och huvudet bör då ligga stabilare när de somnar.

  

Stolen är rymlig och även de större barnen får plats i den. Däremot tycker inte jag att de mindre barnen sitter bra i den då de glider ner och saknar stödet för kroppen. Det blir gott om benplats beroende på hur barnet sitter med benen och hur den är monterad i bilen.

På bilderna ser ni Philip 2 år i slutet på April och John 4 år i mitten på Maj.

Storlek

Tack vare sin enkelhet tar Two Way liten plats i bilen och den passar därför i de flesta bilar. Stolen är rymlig att sitta i trots sitt lilla yttre. Barnen kan krypa upp med benen i den på grund av de låga sidorna. Bältet går att reglera i 3 höjder och som jag skrev innan så tycker jag att bältet kommer för långt bakom axlarna när barnets öron nått kanten på stolen. Men detta är individuellt beroende på hur barnet ser ut i kroppen. Stolen är godkänd från 9 kg-25 kg. Men jag tycker den lämpar sig bäst till barn över 2½ år. Bältet tenderar att bli kort när barnen är runt 5 år. Men det räcker till ändå, det blir bara lite krångligare att knäppa och jackor bör man undvika.

Framåtvänd

Two Way är en så kallad kombistol. En stol som du kan använda både bakåt- och framåtvänd. Men jag rekomenderar inte att använda den framåt. Trots den låga vikten har Britax missat en viktig sak. Det är bältesledningen. Det finns ingen på stolen, vilket medför att bältet inte kommer få en korrekt bana över barnets kropp. Och så är det så att när stolen är urväxt bakåt, så är den det även framåt.

Montering

Nu delas mina funderingar om stolen. Den är känd för att vara lätt, smidig och ska passa i
”alla” bilar. Men här gick jag bet. Den är faktiskt ganska svårmonterad. Detta trots att det inte finns stödben på den. I baksätet sitter den stabilt och det enda jag tycker är krångligt är att få bältet på plats. Bältesfåran hamnar nämligen under stolen om man spänner förankringbanden först. Det är lätt att spänna förankringbanden och få den att sitta stabilt. Däremot så går det inte få den stabilt i framsätet på vår C8. Och jag vet fler som har samma problem just i framsätet.

På bilderna ser ni den monterad i baksätet med klacken framför sätet.

Och på dessa bilder ser ni stolen monterad med klacken infälld. Detta rekomenderas till de mindre barnen för att få mer lutning. Men jag upplever att stolen blir ostabil. DEt går dra bältet på 2 olika sätt vid detta läge.

Självklart ska ni få bilder på stolen monterad i framsätet. Men som jag tidigare nämnde fick jag inte till någon bra montering och därför sitter den inte stabilt.

Stolen måste på grund av avsaknaden av stödben alltid moteras mot sätet framför eller mot instrumentpanelen.

Tillbehör

Som tillbehör har Britax sätesskydd, huvudstöd, extra klädsel och en kil. Kilen kan du lägga under stolen för att få en stabilare och bättre montering. Om det behövs. Tyvärr har jag ej denna kil att testa med.

Helhetsintryck

Här är jag lite kluven. Jag gillar stolen, men ändå inte. Jag tycker den känns klen och avsaknaden av stödben gör att man alltid måste ha den monterad mot antingen säte eller instrumentpanel. Den saknar huvudstöd och höga sidoskydd. Men som stort plus är den rymlig och passar i de flesta bilar. Den är lätt att ”bära med sig” om man ska iväg. Och jag tycker den passar jättebra som en extra stol. Komforten är inte den bästa enligt min son och får han välja så väljer han bort Two Way av alla de stolar jag har hemma just nu.

Britax Two Way går att köpa från ca 1695:- (Rekomenderat pris ca 2695:-)

 

På bilderna ovan ser ni stolen monterad i vår Citroen XM sedan.

 

Comments (3 Responses)

  1. Jeanette skriver:

    Jag har också haft problem att få den stabil i Chrysler Grand Voyager i bakersta sätet. Ryggstödet tog bara stöd från framförvarande stols nackstöds-ben. Och i framsätet i Corolla var stödpunkten väldigt liten då både ryggstöd och instrumentbräda är rundade. Den ena åt ena hållet och den andra andra hållet så det blev en enda punkt som gav stöd. Därför blev stolen lite vinglig. Och så kan klacken ställa till med problem. Vi måste ha den uppe i vår Touran trots att det är stora flickan som använder den. Den är inte en stol som är lätt att montera överallt.

  2. Anna skriver:

    Stolen sitter mkt bra i Volvo v70/xc70 ! Lätt att montera både i framsätet o baksäte, o sitter stadigt både framåt o bakåt.

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Hosting by daromer