Britax Two-Way är inte den rymligaste stolen

Two-Way har länge varit känd för att vara den stol som barnen kan sitta längst i baklänges. Men nu puttas den ner av en otippad vinnare.


De stolar som jämfördes är Akta Graco BelogicKlippan Triofix, Axkid Kidzofix och Britax Two-Way. Alla stolar utom Triofix är godkända till 25 kg. Detta är de rymligaste bakåtvända stolarna på marknaden. Och det är inte många centimeter som skiljer dem åt. På bilden ser ni alla stolar i högsta läget. Belogic är den enda av dessa stolar som är plusgodkänd.

Jag lät äldsta sonen prov sitta alla stolarna när nackstöden är i högsta läget. Han blir 4 i mitten på maj och mäter för dagen 103 cm lång och väger 15.6 kg. Stolarna är i samma ordning som ovan, Belogic, Triofix, Kidzofix och Two-Way. Här nedan ser ni hur han sitter i de olika modellerna.

 

Tog även bilder på hur mycket plats det finns kvar upp till nackstöd och kant. Något som kan lura ögat på Two-Way är att man inte ska mäta högst upp på stolen. Utan det är som så att när örat nått kanten så är den urväxt. Vilket gör att det inte är så mycket plats kvar som man tror. Här är bilderna i omvänd ordning, Two-Way, Kidzofix, Triofix och Belogic.

Bältesläget

Något som många missar är att stolen kan vara urväxt även om öronen inte nått kanten. Detta då det viktigaste är att bältet hamnar i rätt läge. Därför ägnade jag lite tid att mäta lägsta respektive högsta bältesläget. Lägst läge har Belogic med sina 26 cm från sitsen, tätt efter kommer Two-Way med 28 cm och sista plats delar Triofix och Kidzofix med 30 cm från sitsen. Jag kan tycka att Belogic borde ha blivit godkänd från 0 kg med tanke på det låga bältesläget. Dock spelar denna vikt ej någon roll utan så länge bältet hamnar i rätt position så kan du använda stolen även om barnet inte väger 9 kg.

Och hur var det då med höjden? På första plats ser vi Triofix med 43 cm och på delad andra plats kommer Kidzofix, Belogic och Two-Way. Alla med en bälteshöjd på 40 cm.

Sonen fick hoppa i stolarna igen och först nu står det klart att Two-Way faktiskt inte är den rymligaste stolen på marknaden. Two-Way kommer på andra plats med sina 10 cm kvar innan örat nåt kanten. Men här börjar jag bli tveksam. Bältet hamnar hela 7 cm under barnets axel när örat når kanten.

 

Det är helt okej att bältet är någon centimiter lägre än axeln. Men 7 cm nedanför är för långt. Detta kommer resultera i att man inte kan spänna bältet korrekt utan att trycka ner barnets axlar och det blir även en onödig påfrestning på axlarna vid en ev krock. För att kunna kontrollera detta placerade jag kuddar i bilstolen så att sonen kom upp i rätt höjd med öronen. Givetvis får man räkna med att barnets hals och huvud även växer. Men ej så mycket att det kommer göra någon större skillnad. Detta gör att jag skulle vilja dra av någon centimeter på Two-Ways mätning och då hamnar den på runt 5- 6 cm kvar innan den är urväxt

På delad tredjeplats hamnar Kidzofix och Belogic med 9 cm kvar tills axlarna tar i. Men här höjer jag Belogic ett snäpp. Nackstödet går att klippa bort om man vill det och får då 2 cm till på längden. Vilket gör att Belogic får dela förstaplatsen med Triofix. De har båda 11 cm kvar.

Sammanfattning

Den stol som länge legat på förstaplats är nu nerpetad av 2 stolar. Two-Way får se sig besegrad av Klippan Triofix och Akta Graco Belogic. Dock är Triofixen bara upp till 18 kg (20 kg om man frågar tillverkaren). Belogic däremot är dels plustestad och godkänd till 25 kg. Vilket gör att den otippat tar ledningen i detta test. Och innehar nu rekordet som den rymligaste stolen på marknaden.

Stort grattis till Akta Graco Belogic som vinner detta test som handlade om den rymligaste stolen på längden. Den vinner tack vare att den är godkänd till 25 kg, är plustestad och både små som stora barn sitter mycket bra i denna stol.

 

 

Det här inlägget postades i Akta Graco, Axkid, Britax, Inlagg, Jämförelser, Klippan. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Britax Two-Way är inte den rymligaste stolen

 1. Limpan skriver:

  Hej, är det Isofix-fästen på Akta Graco Belogic och är den vändbar så att man kan ha Iso-fixfästena åt båda hållen om du förstår hur jag menar. Tack för ditt fina arbete du gör!

  • maromer skriver:

   Hej!

   Belogic har inte isofixfästen. Men det tycker jag är bra då isofix stolar enbart är godkända till 18 kg. Den enda som har isofixfästen som gör att man kan vända den framåt är Klippan Triofix. Dock är även den bara till 18 kg bakåtvänd. Det är den fristående basen som gör att man kan vända stolen. Du läser om den här: http://bilbarnztolar.se/2012/11/28/klippan-triofix/

   Mvh Malin

   • Jenny skriver:

    Vad menar du med godkänd till 18 kg? Britax Hi-Way har isofix-fästen, är plusgodkänd och har och viktgräns 9-25 kg.

    • maromer skriver:

     Hej.

     Britax Hi-Way fästes med bältet och ej isofix. Den är som du skriver godkänd till 25 kg. Jag har inte skrivit om hiway i detta inlägg. Men däremot Two-Way och Triofix. Du får gärna förklara vad du menar. 🙂

     //Malin

 2. Mycket bra inlägg! Och just idag innan jag läste ditt inlägg tog jag foton av min 115 cm långa dotter i Belogic när hon provsatt den inne i hallen. Jag blev mycket förtjust att stolen verkade så lång i ryggen och fick snygga bilder dessutom. Internselen kommer nu aningen över axelhöjd. Jag ska försöka ta motsvarande foton av henne i Two-Way. Men jag har på känn att remmarna är högre upp där tack vare ryggstödets utformning trots att det bara är 40 cm. Jag har foton på det från tidigare men nu är hon förstås ännu längre.

 3. Pingback: Britax Two Way | Bilbarnztolar.se

 4. Pingback: Närbilder av höjden på axelremmarna i bakåtvända Belogic - 115 cm flicka provsitter | Bilstolslotsen

 5. klumpen skriver:

  Hej!
  Bra test och bra informerat. Men synd att bilderna är så mörka, när din pojk sitter i stolarna är det nästan bara mörkt runt honom och jag har svårt att se nått av hur han verkar sitta i dem. Har du möjlighet att ljusa upp dem eller ta nya. Bäst bilder får du om han inte har allt för ljusa kläder (de han har borde vara ok, iaf byxorna) och framförallt att det inte finns någon ljuskälla i bakgrunden - fönstret (är nog den främsta källan till att bilderna blivit mörka och låt kameran läsa av ett litet mörkare område än pojkens ansikte när den ställer in sig för att ta bilden).

  • maromer skriver:

   Hej!

   Tack för din kommentar. Bilderna är mörka och detta är jag väl medveten om. Därför kommer dessa bilder tas om så fort tiden finns. Tyvärr jobbar jag inte 100% med hemsidan och bilder och inlägg måste ske på min fritid. Vilket ibland medför att tiden blir stressad. Håll utt nån vecka så ska du se att de kommer nya fräscha bilder 🙂

   Mav Malin

 6. Malin skriver:

  Va bra! Min 3 åring sitter jätte rymmlig i sin BeLogic! Vet du storleksskilnaden på BeLogic och Britax MaxWay?

  • maromer skriver:

   Belogic har betydligt längre rygg. Äldsta sonen är 110 cm lång och kan förhoppningsvis växa 5 cm till innan maxway är urvuxen. I Belogic har har gott om plats. Mindre plats för benen, men det är oviktigt gällande säkerheten.

 7. Lisa skriver:

  Vi har en Akta graco belogic och en Britax hi-way II i vår bil, och dottern på 3 sitter bra i Hi-way men i belogic så ryms hon bra på höjden, men huvudkudden gör att hon blir ihoptryckt och huvudet faller fram om hon somnar. Det kan bero på att vår bil har lutande säten, så att stolen blir ganska upprätt, trots att den är fälld så i lägsta läget. Är det ok att använda den utan huvudstödet?
  Och är two-way eller triofix bättre i en bil med lutande säten?

  • maromer skriver:

   Hej!

   Ni kan ta bort nackstödet från Belogic. Testa även att korta störbenet och be någon trycka ner stolen i sätet när du spänner bandet. Sen ner med stödbenet.

   Two-Way är ingen sto jag rekommenderar till barn under 4-5 år. Den är väldigt öppen och saknar de sidoskydd man vill ha till mindre barn. Triofix är en bra stol, Men bör testas i bilen då den inte passar alla.

   Mvh Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *