Klippan Triofix

Första intrycket av Klippan Triofix var wow, wow och wow. Jag kunde inte sluta förundras över hur smart stolen verkade vara. Och längtade tills den kunde testas i verkligheten. Bilbarnztolar sammarbetar med Klippan och stolen jag har hemma är i färgen Triofix Sunset.

Oy Klippan Ab har över 40 års erfarenhet som tillverkare av bilbälten (1959) och barnstolar (1967). De har en egen bana för krocktester och har tidigare tillverkat stolar åt andra kända märken. I Sverige är Klippan relativt okända, men de växer för varje dag. Klippan håller till i finska Vanda.

Utseende, material och comfort

Klippan lanserade första modellen av Triofix under 2011. I år finns stolen i sju olika färger. Black & Orange, Freestyle, Hercules, Neptunus, Sunshine, Jasmine och Sunset. Alla heter Triofix före. Här har du en färg för allas smak.

 

Klädseln är mjuk och följsam. Materialet verkar lätt att torka av. Det är väldigt enkelt att ta av respektive på klädseln och den tål maskintvätt i 30 grader. Bältesmuffarna är i ett gummi material, vilket gör att de ligger stabilt på barnets axlar. Men det kan även medföra att bältet blir något svårt att spänna. Om detta sker, testa att höja nackstödet/bältet ett steg. Bakom spännet finns en fodring som du lätt kan ta av och på.

 

I Triofixen sitter små som stora barn bra. Jag har hunnit testa med 3 olika barn och alla har suttit lika bra. Ingen av dem har fallit fram med huvudet när de somnat. Stolen sitter fast i en bas, vilket gör att du inte kan ändra vinkeln på stolen, se bild 1. I bilar med lutande säten kan den därför bli väldigt rak. Benplatsen blir nästan obefintlig för större barn, om man inte använder sig av distans klossen, bild 2-3. Men för mindre barn så är det gott om plats, bild 4. När du köper stolen får du med en dyna som man ska använda till mindre barn.

 

Storlek

Här tar Triofixen många pluspoäng! Den tar väldigt lite plats i bilen. Du kan jämföra den med att en smalare vuxen sitter på platsen. Både i bredd och framåt. Men låt dig inte luras av den lilla utsidan. Stolen är rymlig i längden. Men får ett litet minus på bredden. Den är smal och har du ett knubbigare barn så kan det bli lite trångt. På bilderna ser ni stolen med nackstödet och bältet i lägsta respektive högsta läget.  Tyvärr blir bältet väldigt kort till de större barnen. Så här gäller det att du inte har någon jacka på barnen. För då blir det nästan omöjligt att spänna. Stolen är tyvärr bara godkänd upp till 18 kg bakåtvänd. Vilket gör att den når en mindre målgrupp och det kan i vissa fall medföra att barnen vänds för tidigt.


Framåtvänd

Här har vi en stol som jag med handen på hjärtat kan rekomendera att vända framåt. Nu undrar ni säkert varför. Det är nämligen så att stolen i sig är väldigt lätt till skillnad mot många andra kombistolar, tex Axkid Kidzofix/Kidzone eller Britax Multi-Tech. Men det som gör att jag med gott samvete rekomenderar denna framåt är att den sitter fast i en bas. Det vill säga att barnet kommer aldrig klämmas mellan stol och bälte i en eventuell krock. Detta då stolen sitter fast i bilen och ej kan flytta sig. Som framåtvänd används den endast med bilens 3-punkts bälte. Du behöver inte bekymra dig om att ta bort stolens internbälte, då det finns utrymme för detta under klädseln, bild 1-3.

Stolen är godkänd från 15-36 kg framåtvänd. Min äldsta son sitter mycket bra trots att han endast är 3 år och 7 månader gammal. Jag rekomenderar ingen att vända sina barn framåt så tidigt!

Bältes- och nackstödsändring

Enkelt och smidigt. Här slipper man trä om bältet varje gång. Man lossar en ”pinne” bak på stolen som du kan flytta till tre olika lägen, bild 1-3.

Nackstödet är ännu enklare att ändra. Här trycker/drar man upp en knapp på baksidan av nackstödet. Snabbt och smidigt, bild 4-6.

Montering

Vill du ha en stol som du bara inte kan montera fel så är Klippan Triofix stolen för dig. Enklare montering får du leta efter. Tack vare basen så slipper du förankringsband. Har du isofix i bilen så går det bra att montera stolen med det. När du monterar med isofixen får du vara noga med att armarna är utdragna. För att göra detta ”trycker” du på en ”knapp” och drar ut dem, bild 1. När du ska lossa så drar du bak en röd knapp tills det blir rött i fältet som tidigare varit grönt, bild 2-3. Då är det bara att dra ut basen.

Har du inte isofix så är det lika enkelt att montera den med hjälp av bilens 3-punktsbälte. Se bilderna nedan.

När basen sitter fast har du bara stödbenet kvar. Stödbenets knapp ska vara grön, precis som alla andra kontroll ”knappar”. När den är grön så är det bara att klicka ner själva stolen i basen. Smidigare och lättare att montera en bilbarnstol kan det bara inte bli! På bilderna nedan ser ni stolen montera med isofix och med bilbältet. Den är monterad utan distasklossen.

Tillbehör

Klippan har en hel del bra tillbehör till Triofix. Bland annat finns det solskydd och distanskloss. Solskyddet är unikt då det går fälla tillbaka när solen inte skiner, bild 1-3. Mycket smart och barnet kan själv styra över när de vill använda skyddet. Förutom dessa tillbehör finns det även ett annat lås till bältet. Detta lås piper när det knäpps upp. Vilket gör att du som förälder/förare hör om barnet knäpper upp bältet under färd. Det finns även mugghållare och sparkskydd att köpa.

Helhetsintryck

Esteriskt faller stolen mig inte i smaken. Den ser plastig ut från sidan och har en annorlunda form som jag inte är van vid. Däremot gillar jag hur klädseln är utformad. Monteringen är en dröm! Och de tre barn jag låtit testa stolen har suttit riktigt bra i den. Minus är som jag nämnt innan att den bara är godkänd till 18 kg bakåtvänd och det korta bältet. Söker du en enkel stol som du ska flytta mellan bilar är det Triofix du söker. Eller om du söker en stol som tar lite plats i bilen så har du hittat rätt.

På bilderna nedan ser ni John, 3 år och 7 månader ca 105 cm lång och lillebror Philip 1 år och 7 månader, ca 85 cm lång.

Klippan Triofix går att köpa från 2399:- Men då tillkommer basen som kostar 1599:-

 

Se monteringsvideo på Klippan Triofix Recline, Uppdaterad version av Triofix.

Comments (10 Responses)

 1. Jeanette skriver:

  Hej 🙂

  Jag såg att ni hade ett mellanrum mellan bågen och bilens ryggstöd. Det är viktigt att bågen trycker stadigt mot ryggstödet eftersom det är det som tar emot rotationen bakåt. Ifall era säten är för långa behövs distansklossen. Man ska alltså pressa in basen mot ryggstödet ordentligt.

  Annars har jag själv klippt till en bit av en ”flytmask”, sån där i frigolit-liknande material. Den pressar jag in mellan bågen och ryggstödet numera i vår Touran eftersom Touranen har så mjukt ryggstöd att det blir 1-2 cm glipa uppe i kanten av bågen. Jag visade det vid Klippan också. Det gör att Triofixen sitter väldigt stadigt.

 2. […] stolar som jämfördes är Akta Graco Belogic, Klippan Triofix, Axkid Kidzofix och Britax Two-Way. Alla stolar utom Triofix är godkända till 25 kg. Detta är […]

 3. […] Här nedan ser ni hur vi har valt att montera Recaro Milano. En framåtvänd stol som används i ett bakåtvänt säte. Det optimala sättet att förlänga bakåtvänt tiden! ”Framför” storebror ser ni Philip 2 år i Klippan Triofix. […]

 4. Mie skriver:

  Vad tycker ni nu det har gått ett år? Hur passar den stora barnet nu? Vi funderar på den till våran 4 åring som håller på att växa ur duologic på längden men bara väger 14,8 kg.

  • maromer skriver:

   Hej!
   Tyvärr har vår 4½ åring vuxit ur stolen på vikten och bredden. Triofix är en smal stol som passar nättare barn. Min systers son har därför fått låna stolen. Han är 4½ år men nättare. Han får plats men det är lite trångt för benen. Längdmässigt har han gott om plats:)
   //Malin Römer

 5. […] har vel inte missat min recension om Klippan Triofix? I så fall  får ni passa på att läsa den nu! Triofix är en perfekt stol till dig med liten […]

 6. Rebecca skriver:

  Hej!
  Tack för en hjälpande recension!

  Vi har en skåpbil men bara tre sittplatser fram och ingen möjlighet att fästa förankringsband. 4,5-åringen åker i bältesstol och 1,5-åringen får fortfarande plats i babyskyddet med bas. Men det är ju mer an dags att byta. Jag har funderat på Triofix eftersom det mig veterligen är det enda bakåtvända stolen som varken behöver isofix eller förankringsband. Men - vi behöver ett ganska längt stödben. Benet på vår Britax-babyskydd räcker. Vet du hur lång stödbenet på Triofixen är?

  Mvh,

  Rebecca

  • maromer skriver:

   Hej!

   Ber om ursäkt för sent svar!
   Ni bör byta till nästa stol direkt (1.½ åringen). Babyskyddet bör ej användas så länge då de sitter säkrare i en större stol.

   Triofix kan säkert fungera i denna bil. Har ni möjlighet att testa den? Jag kan mäta stödbenet på Triofix om detta hjälper dig. Jag upplever det som långt! SKicka gärna ett mail till malin @bilbarnztolar.se 🙂

   Mvh Malin

 7. […] monteras enbart ihop med Klippans bas. Basen går monteras med bilens bälte eller isofix. Babyskyddet är lätt att sätt i och ta ur. […]

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Hosting by daromer