Britax Multi-Tech


Nu kommer en efterlängtad reccension av Britax Multi-Tech. Stolen ni kommer få se är
inköpt i slutet på December 2009. Den är i färgen Florian, som är i ett mocca liknande material, se bilden jämte. Stolen är alltså använd och varningstext och Britax emblemet är blekt.

Britax grundades för över 40 år sedan och har sen dess varit ledande inom bilstolar. I Europa går de under namnen Britax och Römer. Medens den i Australien heter Safe-n-Sound och Steelcraft. I USA heter de bara Britax.

Utseende, material & komfort

Britax har tidigare år haft blandade nyanser på sina stolar. Men i år har de valt relativt mörka och neutrala färger där alla stolar utom en är två färgade. De heter Black Ash, Black Thunder, Chili Pepper, Crown Blue, Jet Black och Stone Grey. Alla stolarna har samma material på tyget.

Fördelen med detta materialet är att det är lätt att torka av. Klädseln tvättas enkelt i maskinen på 30 grader. Den är lätt att få av och på. Även bältesmuddarna är avtagbara. Bältesmuddarna är fodrade och mjuka, se bild 1. Det ingår även ”tygbit” som sitter bakom själva bältesspännet. Jag tycker att den är i tunnaste laget och för barn utan blöja så kan spännet bli hårt. Plus är att den har ett fäste där man kan sätta bältet när stolen ej används. Detta gör att bältet sitter fast och ej glider ner i stolen när man sätter ner barnet, se bild 2.

Stolen är ombonad och för de mindre barnen kan man skjuta in sidostöden, se bild 3 ovan. Detta gör att stolen blir ca 8 cm cm smalare i bredd. Huvudstödet är stort och mjukt. Men jag upplever att barnen gärna trillar fram med huvudet när de somnat. Så man bör montera denna stolen lite mer lutad om man vet att de kommer sova.

Storlek

Nu kommer vi in på ett spännande avsnitt gällande denna stol. Multi-Tech är väldigt bred, både som innermått och yttermått. Den mäter hela 50 cm i yttermått. Vilket gör att den inte passar i de mindre bilarna. Även måttet på sätets längd är väl tilltaget med 35 cm. Detta medför tyvärr att det blir trångt för barnets ben när de bli äldre. Till försvar så kan jag nämna att de i princip obefintliga sidoskydden på sitsen, gör att barnen kan sitta skräddare. Bältet är tilltaget och räcker gott och väl hela tiden ut. Stolen är godkänd från 9-25 kg bakåtvänd. Tänk på att låta barnet provsitta stolen innan köp. Vår äldsta son började använda denna stol när han var ca 8 månader gammal, då var han ca 73 cm lång.  En nackdel är som jag nämnt tidigare är storleken på yttermåtten. Multi-Tech tar mycket plats i bilen och passar således inte i mindre bilar. På  bilden ser ni Multi-Tech i jämförelse med Axkid Kidzofix och Akta Graco Belogic.

På bilderna nedan ser ni min äldsta son John. Han är 3 år, 6 månader och är nu 104 cm lång. Tyvärr har han ej mycket plats kvar bakåtvänt i denna stol. På bilden jämte ser vi Lillebror Philip som är 1 år, 8 månader och ca 84 cm lång.

Montering

Att montera Multi-Tech är enkelt. Den monteras med bälte, stödben och 2 förankringband. Dock tycker jag det är svårt att få fast den stabilt. Har du svårt att få den stabil så korta stödbenet lite Tänk på att indikatorn på stödbenet ska lysa grönt, se bild 1. Bältet träs över eller under klädseln, det bara är midjebältet som skall träs igenom på den sida du inte knäpper fast bälte, se bild 2. Minus är att stödbenet är ganska kort. Det är precis att det räcker ner i vår Citroen C8. Förankringbanden är långa och är ”gamla hederliga” spännen, se bild 3.

Stolen ska monteras med stödbenet nere i baksätet, se bild 3. Väljer du att montera stolen i passargerarsätet fram så kan du montera den utan stödbenet, se bild 1-2. Detta enligt Britax själva. Dock väljer de att ej skriva ut detta i manualen på grund av att man ej ska missförstå och montera den utan stödben bak. Tänk på att airbagen är urkopplad vid montering fram!

Tyvärr blir benplatsen väldigt liten, se bild 4. Genom att ändra position på nackstödet reglerar du även bälteshöjden. Detta gör du på baksidan av stolen, se bild 5. Här kan jag tycka att Britax skulle ända sin lösning lite. Det är svårt att komma åt att ändra detta när stolen är monterad och svårt att komma åt även när den inte är monterad. Inte omöjligt, men svårt.

Tillbehör

Här har vi hur mycket som helst! Det finns extra klädslar till alla stolar, överdrag, extra nackstöd, förankringband, mugghållare, sätesskydd, adaptrar och regnskydd till babyskydden.  Något jag tycker är värt att investera i är ett överdrag till stolen. Detta förhindrar att stolen blir kladdig och du behöver bara tvätta överdraget när den är smutsig.

Helheltsintryck

Detta var stol nummer två som vi köpte till vår nu 3½ åriga son. Då var det enligt oss den bästa stolen på marknaden. Det var den stol de sa barnen kunde sitta längst i (förutom Two-Way). Och den stol som sonen satt bäst i då. Multi-Tech är en stol som det säljs mycket av och den passar såväl små som stora barn. Största nackdelen är att den tar mycket plats i bilen. Vill du ha en väl testad stol med lång användningstid så är Multi-Tech en stol för dig.

Britax Multi-Tech går att köpa från ca 2795:-.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Bältesmonterad, Britax, Inlagg. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Britax Multi-Tech

 1. Linda skriver:

  Hur tar man av klädseln? :/

  • maromer skriver:

   Hej!

   Det är bara att lossa den. Man får dra lite i den, men de sitter med små hakar som sitter i plasten.

   //Malin

 2. Pingback: Sommaruppehåll | Bilbarnztolar.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *