Axkid Kidzofix & Kidzone

Stolen ni ser på fotografierna är en Axkid Kidzofix. Skillnaden mellan Kidzofix och Kidzone kommer ni kunna läsa längre ner.

AXKID stolarna är en del av svenska Axonkids. De är ett ungt företag som grundades 2009. De första stolarna presenterades under försommaren 2011. Och sedan dess har dessa stolar fått mer och mer uppmärksamhet! Jag väntar med spänning på fler nyheter från AXKID!

Jag har 2 st AXKID Kidzofix. En stol till varje barn och de är utan tvekan de bästa stolarna jag har testat (än så länge). De är enkla att montera, bra komfort och otroligt stabila. Dessa är mina privata stolar i färgen Marin som köptes in i December 2011.

Utseende, material & komfort

AXKID har valt att satsa på en stol som har svart som basfärg. Detta gör att den passar in i de flesta bilar. Den finns i 6 olika färger, Svart, Marin, Grå, Röd, Green och Purple. De 2 senaste fägerna kom till i sortimentet under 2012.

Materialet är lätt att underhålla och du kan enkelt torka av stolen när den blivit smutsig. Man kan tvätta klädseln i tvättmaskinen på 30 grader. Det är lite trix och fix för att få av och på klädseln. Så det är inget man gör i en handvändning. Ett minus är att det inte verkar kunna gå att få av bältesmuddarna. Vilket gör att du får handtvätta dessa på plats. Nu när vi ändå är inne på bältesmuddarna så nämner jag att på den första modellen av AXKID stolarna så var de relativt hårda. Och mina barn kan få röda märken på halsen av dem. Dock är detta något som AXKID har ändrat på till nyaste modellen. Man får även med små kuddar som man fäster runt midjebältet, bild 1.
 

Detta tycker jag är mycket bra speciellt på sommaren då barnen oftast åker med mindre kläder på sig. Komfortmässigt är stolen mjuk och ger bra stöd för såväl stora som små barn. Nackstödet ger dem bra stöd under hela färden. Det följer även med en ”kudde” att sätta bakom spännet för att det ska bli behagligt för barnet, bild 2. Stolen går även ändra lutning på. Det finns 3 olika lägen och man hittar enkelt knappen för detta, se bild 4. Dock ska man inte ändra lutningen under färd.Vilket gör att denna funktion faller lite platt kan jag tycka.

Storlek

Hur är Kidzofix och Kidzone storleksmässigt då? Faktum är att dessa stolar tar förvånatsvärt lite plats i bilen. Jämför man med Britax Multi-Tech så är stolarna smalare men högre. De är tunga att flytta på men de sitter otroligt stabilt i alla bilar jag testat. De går alltså montera i de flesta bilarna på marknaden. Däremot så vågar jag påstå att detta är den näst rymligaste stolen på marknaden. Här kommer barnen kunna sitta bakåtvända tills de är ca 120 cm långa. Bältet är väl tilltaget och det finns ingen risk att det blir för kort. Stolarna är godkända från 9-25 kg bakåtvänt. Något jag rekommenderar alla som ska köpa en ny stol är att låta barnet provsitta stolen innan köp. Kidzofix/Kidzone är rymliga stolar och små barn sitter sällan bra i dessa. Vilket är ett stort minus då många köper ett annat märke. Vår yngsta hade vuxit i denna stol först vid 10 månaders ålder. Då var han ca 75 cm lång. Men stirra er inte blinda på längden. Vissa barn har längre överkropp och kan alltså sitta bra i denna stol fast de kanske bara är 70 cm långa! Till mindre barn rekomenderar jag er att använda dyna och spärren, som ni kan läsa om längre ner.
*Här kommer det uppdateras med jämförelsebild på Multi-Tech och med ett barn som är ca 120 cm långt.

Montering

Här ger jag AXKID ett stort plus! Stolarna är fruktansvärt lätt monterade. Oavsett om du väljer Kidzofix eller Kidzone. Och nu kommer vi in på vad det är som skiljer de olika stolarna åt. Kidzofix, har precis som det låter isofix inbyggt. Men låt dig inte avskräckas från att köpa stolen för det! Isofixen är bara upp till 18 kg, men denna stol går även montera med bälte! Det är alltså den enda stolen på svensk marknad som har både isofix och bältesdragning i samma stol. Detta gör att den även är godkänd till 25 kg när du monterar med bältet.
  

Dessutom har den så kallade ”självspännande” förankringsband. Nu kommer vi in på lite mer avancerade saker. Och jag ber er att kika på videon

Ca 50 sekunder in i monteringsfilmen ser ni vad jag menar med självspännande, se bild 1. Men jag ska även försöka förklara. Banden är ihoprullade i en behållare. Denna behållare är utrustad med en fjäder och låsning. Vilket gör att banden automatiskt låses och går endast dras åt när man har satt fast dem. Det går alltså inte släppa efter på dem. Man spänner banden enkelt genom att ”vicka” på stolen. För att lossa banden trycker man på knappen som sitter på snabbspännet, se bild 2. Och oroa er inte. Stolen levereras även med förankringband där det sitter en ögla på, se bild nr 3, och 4. Om det skulle vara så att ni inte har förankringringar i golvet på bilen. Dessa förankringsband är märkta med olika färger på och detta är för att man ska veta genom vilken ögla man ska trä igenom bandet, se bild 5 och 6. Denna funktion har alltså endast Kidzofix stolen och inte Kidzone stolen. Kidzone har dock förbättrade förankringsband jämfört med många andra stolar. Monteringen kan ni de HÄR. Ca 45 sek in i filmen. Även dessa band fästes med likadana förankringsband som  jag visade tidigare, och löses ut med ett enkelt knapptryck, se bild 2-4.

Stödbenet är väl tilltaget och räcker ner i de flesta bilar. Stolen ska monteras med stödbenet på alla platser i bilen. Man kan även montera den direkt mot instrumentpanelen fram utan stödbenet nere, se bild 2. Dock gäller detta endast fram! För att se stolen monterad med stödbenet fram klicka på bild 3. Tänk på att airbagen är korrekt urkopplad innan du placerar stolen i framsätet, se bild 1. Något att tänka på är att barnet oftast får mer plats för benen om du väljer att montera stolen utan störbenet fram. Vilket syns tydligt på bilderna.

Monteringen med bältet är enkelt och stolen sitter lika stabilt som med isofix. Isofixarmarna är infällda när du inte använder dem, se bild 4. När du ska få fram armarna så gör du detta enkelt med ett knapptryck, se bild 5 och 6. Det är lika enkelt att fälla in armarna. Nackdelen med isofix är som sagt att det bara är upp till 18 kg. Men här är AXKID smarta och har kombinerat så att du kan fästa stolen med bältet när det blir ont om benplats eller när barnet nått 18 kg. På bilderna 7-8 ser du stolen monterad i baksätet med isofix. Och på bild 9 ser du Axkids säteskydd och de tillhörande ”ledarna” För att du ska lätt ska hitta isofix fästerna. Dessa ”ledare” följer med Kidzofix stolarna vid köp.
Stolarna är alltså otroligt lätta att montera. Och de sitter stenhårt fast. Stora sonen tycker bäst om dessa stolar då de inte ”gungar” när han sitter i. Här får stolen högsta betyg av mig. Ingen annan stol slår denna monteringen.

Nackstödet och bältesspänning

Så kommer vi in på ytterligare en sak som AXKID är ensamma med på marknaden i Sverige. De har tagit fram ett unikt nackstöd som anpassar sig individuellt för varje barn. Du sätter barnet i stolen och knäpper fast bältet. Sen vet många att det kan vara svårt att få bältet riktigt spänt. Det är här AXKID har revolutionerat med sin teknik! När du ska spänna bältet så kommer nackstödet åka ner till exakt den höjd som krävs för barnet. Och bältet blir perfekt spänt. Se film HÄR, ca 4 minuter in i filmen. Skulle det vara så att du slarvat med bältet så kommer nackstödet åka upp en liten bit. Men oroa er inte. Bältet fortsätter vara lika spänt och säkert som vanligt. I dessa stolar är det i princip omöjligt för barn att kunna komma ur bältet just på grund av att det spänner sig själv så fort det får chans. Dock kan det vara svårt att få nackstödet att stanna i rätt position för de mindre barnen.

Därför har AXKID tagit fram en ”spärr”, se bild 1. Denna spärr fäster du på baksidan av nackstödet sedan du tryckt ner det max, se bild 2-3. Spärren brukar funkar ungefär tills barnet är 80 cm långt (ca 1½ år). På bild 4-5 ser du skillnaden när nackstödet är lägst respektive högst upp.

Tillbehör

Som många andra bilstolstillverkare så finns det en hel uppsjö av diverse tillbehör. Jag kommer skriva ner alla. Men lägger bara in bilder på vissa av dem. Mitt absoluta favorit tillbehör är deras dyna. Den fungerar som en upphöjare och får bältet i en bättre position, det blir mjukare och du skyddar stolen mot smuts. Jag använder för tillfället den bara till min lille kille. Då i syftet att få upp honom lite i stolen. Dynan ser ni på bild 4 och 5 i stycket ovanför. Denna dyna passar även utmärkt i andra stolar. Till stolen kan du även köpa solskydd, säteskydd, bältesmuffar, förankringsband, reseväska för stolarna, förankringband för framåtvänd stol och Baby on Board skylt. Jag har sätesskyddet och solskyddet. Solskyddet irriterar mig något då det är svårt att få det att sitta fast. Men det fyller oftast sin funktion.
Säteskyddet tycker jag är ok. Det finns hål för isofix armarna, 2 fickor och 2 band runt sätet. Se bild 1. Dock tycker jag det sitter dåligt. Speciellt om du inte har sepererade stolar. Ett plus är att det är lätt att torka av.

 


Helhelsintryck

Axkid Kidzofix/Kidzone är min absoluta favorit stol. Den har lång användningstid, sitter suveränt i de flesta bilar. Bältet är lätt att spänna. Den är lätt att montera och sitter som berget. Axkid har verkligen tänkt till när de utvecklade stolen och det är den enda stol jag kan ge full pott i poäng! Jag avslutar med att lägga in bilder på när mina pojkar sitter i stolarna. John är 3½ år och ca 104 cm lång. Philip är 1½ år och är ca 84 cm lång. Observera att Philip sitter på dynan, vilket gör att han kommer högre upp i stolen och ser längre ut.

Axkid Kidzone går att köpa från ca 2795:- och Axkid Kidzofix från ca 3695:-.

Har ni frågor så kontakta mig på malin@bilbarnztolar.se

Uppdatering 6 April 2013

På alla nya Kidzofix och Kidzone kan man nu spärra nackstödet i valfritt läge. Men även ha det fritt som på de äldre modellerna av stolar.

 

Okt 19, 2012 | Posted by in Axkid, Bältesmonterad, Inlagg, Isofix monterad | 11 comments

Comments (11 Responses)

 1. Madde skriver:

  Meningen med att kunna luta axkids stolar är inte att man ska luta under färd utan att man ska kunna få till rätt lutning på stolen oavsett om man har säten som är plana eller säten som är mer lutade. Samt att små barn ska kunna sitta lite mer lutat och större barn mer upprätt. Vi har stolen på olika lutning beroende på vilken bil den sitter i och om det är fram eller bak.

  Ska man kunna luta under färd så tar stolarna större plats eftersom man antingen måste kapa benutrymme för att luta eller behålla benutrymmet men då ta plats vid ryggstödet. Är därför som tex. maxi-cosi mobi som man kan luta under färd tar väldigt stor plats i bilen.

  Så jag tycker inte den funktionen faller platt, är lätt att man luras att ha barnen mer lutade än det behövs om man kan ändra under färd för man vinklar till max när barnet somnat även större barn och då blir kraften på nacke och axlar större vid krock.

  • maromer skriver:

   Hej.

   Detta vet jag om. Men jag tycker dock ändå att själva iden faller lite platt då vi aldrig haft användning av denna funktion. Jag är väl medveten om att stolar man kan luta under färd tar mer plats, tex BeLogic som jag också har.

   //Malin

 2. […] lancerade Axkid en ny stol. Det är en bakåtvänd stol, 9-25 kg. Stolen är nästan likadan som Kidzofix/Kidzone. Men den saknar basen och är något mindre vid montering. De självspännande förankringbanden […]

 3. […] stolar som jämfördes är Akta Graco Belogic, Klippan Triofix, Axkid Kidzofix och Britax Two-Way. Alla stolar utom Triofix är godkända till 25 kg. Detta är de rymligaste […]

 4. Marlene skriver:

  Hej.
  Vi har precis köpt en Kidzone men efter en veckas användning av stolen håller jag på att bli tokig på nackstödet. Det bara åker upp stegvis under bilfärden. (sonen är 11 månader och ca 75cm lång.)
  Jag läste i din blogg att de ska finnas en spärr till nackstödet så man kan låsa fast det.
  Min fråga är var får jag tag på denna spärr?
  MVH/ Marlene

 5. denise skriver:

  Tips vi fick från affären när vi köpte vår var att spänna bältet vid midjan först och sen dra åtså att nackstödet åker ner så stannar det på plats.

  • maromer skriver:

   Hej!

   Precis som du skriver så ska man alltid dra åt mindebältet först. DEtta gäller oavsett stol. Men för de mindre barnen kan nackstödet åka upp ändå. Tyvärr!

   Mvh Malin

 6. […] om nackstöden på alla bakåtvända stolar, steg 2. Nu kan man låsa nackstödet i valfri höjd på Kidzofix, Kidzone och Minikid. Helt klart en förbättring för de mindre […]

 7. Johanna Andersson skriver:

  Vad har ni för bilmärken?
  Jag har en liten Opel idag där stolen passar bra i baksätet men det blir lite utrymme kvar i framsätet framför vilket gör att det är svårt att åka två vuxna fram och ett barn bak.
  Har provat den svärfars Skoda. En ny stor kombi och där blir det ingen plats kvar för vuxen i framsäte.
  Ska byta bil och försöker kolla av marknaden lite innan så jag vet vilka bilmärken jag ska rikta in mig på. VIll inte byta bilstol då jag hittat Kidzofixen som jag fullkomligen älskar!

  • maromer skriver:

   Hej!

   Vi har Citroen XM sedan och e Citroen C8. Vi bytte till större bilar på grund av att både vi och barnen skulle kunna åka säkert och bekvämt i många år framöver:)

   //Malin

Add Your Comment

Your email address will not be published.

Hosting by daromer